ČEZu a EPH odpadá „konkurent“ z tendru na německé doly. Greenpeace vyloučili

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anna Uciechowska, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Mezinárodní ekologická organizace Greenpeace byla vyloučena z výběrového řízení na koupi hnědouhelných povrchových dolů ve východním Německu. Doly prodává švédská státní společnost Vattenfall, zájem už v minulosti projevily i české firmy ČEZ a EPH. Ekologové si od možného vítězství v tendru slibovali, že těžba nebude pokračovat. Nyní se obrátili otevřeným dopisem na švédskou vládu, aby do prodeje zasáhla.

„Nemohu říci, že by mě rozhodnutí ukončit účast Greenpeace v tendru překvapilo. Upřímně si myslím, že by Vattenfall raději daroval své doly a elektrárny kříženci čerta a Medúzy, než aby připustil, že je Greenpeace zavře. Nicméně, s tímto výsledkem se nesmíříme,“ uvedl Jan Rovenský z české pobočky Greenpeace.

Oficiálním vysvětlením od společnosti Citigroup, která tendr zprostředkovává, bylo údajně to, že Greenpeace nejedná jako dražitel ani jako prostředník či poradce dražitele. Již dříve byli zástupci Greenpeace informováni o tom, že doly budou prodány tomu, kdo učiní nejvyšší finanční nabídku. Hnutí tak prý požadavek na maximalizaci zisků nesplňovalo.

Ekologičtí aktivisté opakovaně oslovili švédskou vládu, aby do tendru zasáhla. „Je povinností švédské vlády, aby naplnila své prohlášení, že uhlí musí zůstat v zemi. Vláda nesmí za žádných okolností povolit prodej v případě, že kupec nesplní přísná pravidla týkající se ochrany životního prostředí,“ uvedla v dnešním prohlášení Annike Johansonová ze švédské pobočky Greenpeace.

Státní společnost

Koncern Vattenfall patří plně švédskému státu a už delší dobu chce opustit těžbu hnědého uhlí v historické oblasti Lužice. Vattenfall nyní ve spolkových zemích Sasko a Braniborsko provozuje pět uhelných dolů a tři elektrárny. Dohromady tak dává práci osmi tisícům lidí a obstarává deset procent výroby elektřiny v Německu.

Výroba elektrické energie z hnědého uhlí je považována za dosluhující technologii. Na druhou stranu ale bude pravděpodobně ještě po desetiletí nutná k zajištění energetické bezpečnosti. Podle české pobočky Greenpeace by případný prodej dolů společnostem ČEZ nebo EPH pravděpodobně znamenal rozšíření dvou stávajících (Welzow-Süd a Nochten) a zprovoznění tří nových povrchových dolů, což by znamenalo zánik osmi obcí.