ČKD Praha DIZ skončila v insolvenčním řízení kvůli pohledávce spalovny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Prověrka technologií tunelu Blanka
Prověrka technologií tunelu Blanka
Prověrka technologií tunelu Blanka
Prověrka technologií tunelu Blanka
Prověrka technologií tunelu Blanka
5
Fotogalerie
Městský soud v Praze dnes zahájil insolvenční řízení se strojírenskou společností ČKD Praha DIZ. Návrh soudu podala firma INEL-Market, která vůči ČKD Praha DIZ uplatňuje pohledávku za dodávky pro spalovnu komunálního odpadu Chotíkov na Plzeňsku. Firmu ČKD Praha DIZ miliardáře Petra Speychala v současnosti vyšetřuje specializovaný finanční úřad, takzvaná Daňová Kobra.

V polovině května v sídle firmy zasahovala protikorupční policie, která prověřovala možné daňové podvody. Podle návrhu na insolvenční řízení ČKD Praha DIZ dluží na daních nejméně 791,4 milionu korun.

Finanční správa vydala podle iDnes.cz na společnost zajišťovací příkaz, její pracovníci tak mohou zadržet peníze nebo majetek ČKD Praha DIZ, dokud firma neuhradí částku uvedenou v příkazu. Po razii protikorupční policie zatím nebyl nikdo obviněn.

Dnešní Hospodářské noviny napsaly, že ČKD Praha DIZ přišla o tři největší zakázky, na nichž pracovala.

Připomeňte si, jak probíhaly zátěžové testy v tunelu Blanka, kde byla ČKD Praha DIZ dodavatelem technologické části:

Vedle spalovny v Chotíkově jde o kontrakt s česko-polským konsorciem TAMEH, kterému firma měla dodat technologie za miliardu korun. Třetí zakázkou je dodávka technologické jednotky za 900 milionů korun pro petrochemický holding Unipetrol.

Firma INEL-Market měla na základě smlouvy s ČKD Praha DIZ dodat do spalovny slaboproudá zařízení. V návrhu na vyhlášení insolvenčního řízení firma uvedla, že jí ČKD dluží celkem 3,3 milionu korun. INEL-Market tvrdí, že ČKD Praha DIZ má řadu dalších dluhů, které není schopna splácet.

ČKD Praha DIZ je jednou z firem holdingu ČKD Group, který ovládá Speychal. Kromě holdingu Speychal stojí i za hokejovou Spartou a basketbalovým klubem v Nymburce. V roce 2013 společnost utržila téměř 3,6 miliardy korun a vykázala čistý zisk přes 62 milionů korun. ČKD Praha DIZ byla mimo jiné dodavatelem technologické části pražského tunelového komplexu Blanka.

ČKD Praha DIZ je známa z tunelu Blanka, stavěla i ropovod
Vizitka společnosti ČKD Praha DIZ (Městský soud v Praze dnes zahájil se společností insolvenční řízení):

Akciová společnost byla do obchodního rejstříku zapsána v říjnu 1990. Působí jako dodavatel technologických investičních celků nebo jejich částí, vedle dopravních staveb a další infrastruktury se zabývá dodávkami pro energetiku nebo petrochemický průmysl. Loni například firma oznámila, že bude jedním z dodavatelů nové polyetylenové jednotky Unipetrolu, který vznikne v Chemparku Záluží u Litvínova. V minulosti se například podílela na stavbě ropovodu IKL.

Firma je z poslední doby známa především jako dodavatel technologické části pražského tunelového komplexu Blanka. Už před Blankou se společnost podílela na dodávkách technologií pro pražské tunely i další části městského okruhu. Působila také na řadě staveb pro pražskou městskou hromadnou dopravu, byla například subdodavatelem pro trasy A a C podzemní dráhy, dodávala i zařízení měníren a transformátorových stanic pro některé tramvajové tratě.

O firmě se začalo více hovořit loni v únoru v souvislosti s poškozenými kabely technického zabezpečení v tunelu Blanka, které ČKD Praha DIZ dodala. Kvůli poškození kabelů, jež vyústilo v další odložení otevření tunelového komplexu, se představitelé města, Metrostavu a ČKD Praha DIZ dostali do ostrých sporů o to, kdo je za poškození odpovědný. Jasný viník se ale nenašel a to, kdo výměnu desítek kilometrů kabelů zaplatí, bude teprve určeno.

Letos v únoru řekl náměstek pražské primátorky Petr Dolínek, že firmy ČKD Praha DIZ a IDS (společnost řídila pro město výstavbu Blanky) podaly k rozhodčímu soudu žaloby na Prahu kvůli neproplaceným fakturám. ČKD Praha DIZ chce po městě 749,172 milionu korun kvůli tomu, že Praha byla při výstavbě v prodlení, čímž vznikl firmě podle jejího názoru nárok na dodatečnou platbu. Dalších více než 18 milionů si účtuje za výměnu kabelů, které poničily přívalové deště, a zhruba 11,59 milionu si nárokuje z titulu zádržného, tedy možnosti objednavatele zadržet část ceny díla.

Kvůli sporným pohledávkám ČKD Praha DIZ koncem května vypověděla Praze smlouvu a přestala se starat o tunel Blanka, který je ve zkušebním provozu.

Firmu ČKD Praha DIZ v současnosti vyšetřuje specializovaný finanční úřad, takzvaná daňová Kobra. V polovině května v sídle firmy zasahovala protikorupční policie. Podle Lidových novin společnost dluží na daních 791 milionů korun. Finanční správa vydala podle iDnes.cz na společnost zajišťovací příkaz, její pracovníci tak mohou zadržet peníze nebo majetek ČKD Praha DIZ, dokud firma neuhradí částku uvedenou v příkazu.

Městský soud v Praze dnes zahájil s ČKD Praha DIZ insolvenční řízení. Návrh soudu podala firma INEL-Market, která vůči ČKD Praha DIZ uplatňuje pohledávku za dodávky pro spalovnu komunálního odpadu Chotíkov na Plzeňsku.

ČKD Praha DIZ je jednou z firem holdingu ČKD Group, který ovládá miliardář Petr Speychal (který kromě průmyslové skupiny stojí i za hokejovou Spartou nebo úspěšným basketbalovým klubem v Nymburce).

V roce 2013 společnost utržila téměř 3,6 miliardy korun a vykázala čistý zisk přes 62 milionů korun.