Czech Coal vydělává, Tykač si vyplatil dividendu přes 600 milionů

Letos rypadlo prošlo generální opravou za zhruba 103 milionů korun a teď se vydalo na cestu do Slatinic na jižním okraji Mostu. Tam se těžilo v menším měřítku už před dvaceti lety a místo dokonce prošlo částečnou rekultivací, vloni ale Czech Coalu povolil báňský úřad ho znovu přetěžit.

Letos rypadlo prošlo generální opravou za zhruba 103 milionů korun a teď se vydalo na cestu do Slatinic na jižním okraji Mostu. Tam se těžilo v menším měřítku už před dvaceti lety a místo dokonce prošlo částečnou rekultivací, vloni ale Czech Coalu povolil báňský úřad ho znovu přetěžit. Zdroj: CTK

Dividendu 655 milionů korun si letos vyplatila kyperská společnost Indoverse Czech Coal Investments, která je jediným akcionářem důlní společnosti Czech Coal, těžící hnědé uhlí v severních Čechách. Peníze tak podle serveru Tyden.cz putovaly k finančníkům Pavlu Tykačovi a Janu Dienstlovi, kteří jsou považováni za vlastníky firmy.

„Dividendy byly vyplaceny v souladu s rozhodnutím jediného akcionáře,“ řekl webu Tyden.cz ředitel společnosti Czech Coal Luboš Pavlas. Valná hromada Czech Coal schválila dividendu v polovině května a vyplacena měla být nejpozději do konce června.

Czech Coal obchoduje s hnědým uhlím a působí také na trhu s elektřinou, kterou prodává především firmám. Podle výroční zprávy měla skupina Czech Coal za loňský rok konsolidované tržby 9,9 miliardy korun a vydělala 670 milionu korun.