Další velký zářez Škody Transportation: firma dodá 45 nových vlaků pro varšavské metro

Škoda Transportation

Škoda Transportation Zdroj: profimedia.cz

Škoda Transportation, ilustrační
2
Fotogalerie

Škoda Transportation zvítězila v soutěži na dodávku 45 nových souprav pro varšavské metro. Výsledek soutěže zveřejnil ve středu polský web zaměřený na veřejnou dopravu. Škoda Transportation, jejímž stoprocentním majitelem je Kellnerova skupina PPF, podala nejlevnější nabídku 1,077 miliardy zlotých, tedy zhruba 6,5 miliardy korun. Druhý skončil rakouský Stadler s nabídkou 1,109 miliardy zlotých, napsal web.

Podle něj Škoda Transportation v soutěži zvítězila v konsorciu se svou dceřinou firmou Škoda Vagonka. Neúspěšní uchazeči o zakázku mohou ještě podat odvolání. Varšava podle serveru poptávala 37 nových souprav, součástí tendru je opce na dalších osm souprav. Poslední termín pro podání nabídek byl loňský říjen 2017.

"Mohu potvrdit, že Škoda Transportation byla vyhlášena vítězem tendru na dodávku souprav metra do polské Varšavy. Proces výběrového řízení ale tím ještě není ukončen, proto se k tomu nemůžeme více vyjadřovat," řekla dnes ČTK mluvčí skupiny Škoda Lubomíra Černá.

Český server zdopravy.cz dnes uvedl, že cena měla váhu 50 procent, 24 procent spotřeba energie, 22 procent systém údržby vozidla a čtyři procenta ekologie. Škoda celkově získala 97,62 bodu. Na další pozici se umístil Stadler (87,95 bodu), třetí místo patří španělské CAF (75,95 bodu) a čtvrté je sdružení Siemens a NEWAG (75,75 bodu).

"Jsme ochotni spolupracovat s mnoha polskými společnostmi jako subdodavateli," uvedl v únoru v rozhovoru pro polský server tehdejší šéf Škody Transportation Tomáš Ignačák.