Babišův muž míří do čela jedné z největších státních firem

Jakub Skavroň

Jakub Skavroň Zdroj: profimedia.cz

Novým členem představenstva ČEPS se od začátku června stane Jakub Skavroň. Ten patří do okruhu lidí premiéra v demisi Andreje Babiše.

Dozorčí rada společnosti ČEPS zvolila minulý týden za člena představenstva Jakuba Skavroně. Informace byla zveřejněna na stránkách České národní banky.

Skavroň patří mezi blízké lidi Andreje Babiše. Podle dřívějších informací měl radit Babišovi při prodeji elektrárny ČEZ v Počeradech do rukou miliardáře Pavla Tykače. ČEZ nakonec po Babišově tlaku transakci neuskutečnil. O silném postavení Skavroně svědčí mimo jiné i to, že se loni stal členem dozorčí rady České exportní banky.

ČEPS je jedna z největších státních firem, která hospodaří s majetkem ve výši zhruba 37 miliard korun. Provozuje přenosovou soustavu v České republice. Nový člen vedení bude mít na starosti finance, strategii nebo například oblast informačních technologií. Skavroň není v oblasti energetiky nováčkem. Řadu let pracoval například pro Energetický a průmyslový holding.

Společnosti ČEPS se v minulém roce dařilo, když dosáhla čistého zisku ve výši 2,3 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o více než třetinu. Zisk před zdaněním pak vyskočil o téměř čtyřicet procent na 2,9 miliardy korun. Výnosy vzrostly o necelých šest procent na 20,1 miliardy korun.

„Rozhodující vliv na nárůst hospodářského výsledku mělo zejména překročení plánovaných tržeb z aukcí přeshraničních kapacit, překročení plánovaného salda ze zúčtování plateb za využívání sítí při tranzitních tocích a tržeb za systémové služby,“ komentoval výsledky šéf představenstva ČEPS Jan Kalina.