Dánský pivovar Carlsberg spadl do ztráty, daří se naopak Heinekenu

Carlsberg

Carlsberg Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Peter Kirkeskov Rasmussen via Flickr

Hospodářské výsledky dvou předních evropských pivovarů za loňský rok se silně liší. Zatímco nizozemskému pivovaru Heineken vzrostl loni čistý zisk bez mimořádných položek o 16 procent na 2,048 miliardy eur (55,4 miliardy korun), dánský pivovar Carlsberg se propadl do ztráty 1,73 miliardy dánských korun (6,3 miliardy korun) před zdaněním.

arlsberg, který je čtvrtým největším producentem piva na světě, uvedl, že jeho hospodaření zasáhly odpisy a náklady na restrukturalizaci ve výši zhruba deset miliard DKK, související zejména s podnikáním v Rusku.

Výsledek ale překonal odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru očekávali ztrátu 1,91 miliardy dánských korun. V samotném čtvrtém čtvrtletí zůstala firma v zisku, ten se ale prudce snížil na 78 milionů dánských korun (282 milionů korun) ze 168 milionů dánských korun před rokem. Tržby za čtvrté čtvrtletí se zvýšily o dvě procenta na 14,6 miliardy dánských korun.

Carlsberg v roce 2008 ovládl přední ruskou značku piva Baltika. Kvůli přísnější regulaci a celkově horší kondici ruské ekonomiky má ale na ruském trhu potíže. Pokračující pokles prodeje v Rusku a na Ukrajině způsobil, že skupina loni prodala o čtyři procenta méně piva než v roce 2014.

Heineken dostál očekáváním

Zisk třetího největšího pivovaru na světě Heineken byl v souladu s očekáváním analytiků. Firma dodala, že příjmy rostly na všech jejích trzích, provozní zisk však klesl v Africe a na Blízkém východě, hlavně kvůli menšímu počtu turistů v regionu a hospodářskému poklesu v Nigérii a Kongu. Nejrychleji rostl provozní zisk na americkém kontinentu, zvláště v Mexiku a Brazílii.

Heineken i Carlsberg očekávají v letošním roce růst zisku. Přispět k tomu má hlavně vyšší spotřeba ve Vietnamu a v jihovýchodní Asii, které mají vyrovnat slabší poptávku z Ruska a Afriky.

Carlsbergu patří kromě značky stejného jména také třeba značky Tuborg, San Miguel či Kronenbourg. V České republice Carlsberg loni koupil jednapadesátiprocentní podíl v Žateckém pivovaru. Dánský podnik už také řadu let úzce spolupracuje s Budějovickým Budvarem. Heineken působí ve 170 zemích. V Česku mu patří pivovary Starobrno, Královský pivovar Krušovice a Velké Březno.