Dcera ČEZ Inven vstoupila do německého výrobce úložišť energie

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Společnost Inven Capital, dceřiná firma energetické společnosti ČEZ, menšinově vstoupila do německého výrobce bateriových úložišť Sonnenbatterie. Německá firma je světovou jedničkou v tomto rozvíjejícím se oboru. Výše investice se pohybuje v nižších stovkách milionů korun. Napsaly to Hospodářské noviny (HN).

Sonnenbatterie zatím prodala zhruba osm tisíc svých systémů, které dokážou uložit a poté využít elektřinu vyrobenou solárními panely. Letos německá firma plánuje tržby okolo 40 milionů eur (zhruba 1,1 miliardy korun). „Oba ukazatele každoročně rostou víc než dvojnásobně. Společnost má momentálně vyprodáno na rok dopředu,“ řekl deníku šéf Inven Capital Petr Míkovec.

Firmu Inven Capital založil ČEZ koncem roku 2013 tehdy pod názvem ČEZ Nová energetika. Inven funguje jako fond, už podal žádost o licenci k České národní bance. K dispozici Inven má až pět miliard korun a 12 let na to, aby nakoupil a se ziskem prodal 15 až 20 firem z oblasti energetiky. Zdařilé investice by mohl od Invenu nakupovat ČEZ.

Inven Capital by se měl primárně zaměřit na investice do firem z Evropské unie, většinové i menšinové. „Máme rozpracované projekty na českém i německém trhu, například v oblastech inteligentního řízení energetiky domácností a komerčních budov, inovativních technologií mikrokogeneračních jednotek a další,“ řekl HN Míkovec.

Sonnenbatterie je první investicí Invenu, do německé firmy spolu s ním vložily peníze evropské fondy eCapital, SET Ventures a Munich Venture Partners.