Dění kolem fotovoltaiky je nezdravé a ohrožuje ekonomiku, posteskl si Nečas

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Současné dění kolem solárních elektráren je nezdravé a ohrožuje tuzemskou ekonomiku. V dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl premiér Petr Nečas. Aniž by uvedl konkrétní kroky, bude muset podle něj vláda něco s problematikou solárních elektráren udělat. Současné vedení Energetického regulačního úřadu (ERÚ) má podle Nečase jeho plnou důvěru.

„Vzhledem k hrubému domácímu produktu je podíl solární energie v ČR nejvyšší v celé EU a začínáme všichni tušit, že není vše v pořádku,“ uvedl premiér. Zároveň upozornil, že některé zájmové skupiny podporující solární elektrárny jsou nesmírně agresivní a „nehledí napravo ani nalevo“. „Budeme čelit kriminalizaci vedení ERÚ od těchto lidí,“ dodal premiér.

Elektřinu ze solárních elektráren musejí distribuční společnosti vykupovat výrazně dráže, než za kolik ji poté prodají. Rozdíl cen se projevuje v konečných cenách spotřebitelům. V letošním roce platí odběratelé v ceně každé megawatthodiny elektřiny 583 korun na podporu obnovitelných zdrojů, loni to bylo 419 korun.

ERÚ na začátku února oznámil, že někteří jeho pracovníci v letech 2005 až 2011 zřejmě postupovali nezákonně při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny a že kvůli vyšším cenám vznikly škody za desítky miliard korun. Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) čeští daňoví poplatníci zaplatí kvůli špatně nastavenému systému podpory fotovoltaiky až bilion korun.

Za pěti z 20 nejvýkonnějších solárních elektráren v zemi stojí navíc podle zprávy ERÚ společnosti s akciemi na majitele, mají tedy skryté vlastníky.