Dodavatele elektřiny změnil v roce 2012 rekordní počet lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Za lepší cenou šlo podle údajů Operátora trhu s elektřinou (OTE) 473 128 zákazníků, téměř o 25 tisíc více než v roce 2011. U plynu se naopak počet změn dodavatelů proti rekordnímu roku 2011 snížil téměř o 14 tisíc a loni dosáhl 348 056.

Nejvíc přechodů k jiným dodavatelům elektřiny se uskutečnilo stejně jako v předchozích letech v lednu, kdy zákazníkům obvykle končí smlouvy. V dalších měsících se ale počet změn snižoval. U elektřiny došlo k dalšímu zvýšení v listopadu a v prosinci.

Největší část zákazníků, kteří mění dodavatele, tvoří domácnosti. U elektřiny to bylo přes 80 procent všech provedených změn. Domácnosti většinou odcházejí od dominantních dodavatelů energií, což jsou u elektřiny ČEZ, Pražská energetika a E.ON a u plynu RWE, a přecházejí k menším společnostem, které se snaží držet své ceny pod nabídkami velkých firem.

Roční počet provedených změn nicméně představuje jen asi desetinu všech odběratelů. OTE registruje celkem 5,7 milionu odběrných míst na elektřinu a 2,87 milionu odběrných míst na plyn.

Prosincový průzkum společnosti PPM Factum ale ukázal, že řada domácností by ještě ke změně dodavatele energií mohla přistoupit. Tři z deseti domácností uvedly, že o přechodu k jiné společnosti uvažují.

K přechodu k jinému dodavateli motivuje odběratele rostoucí cena elektřiny. Od 1. ledna se platby za elektřinu zvýšily kvůli vyššímu příspěvku na obnovitelné zdroje odváděném za každou megawatthodinu. Ten loni činil 419 korun, letos už dosáhl 583 korun.

: