Dodavatelé energií poslali regulátorovi jen část dat. Úřad se s tím musí spokojit

výsledek průzkumu trhu ze strany regulátora může přinést alespoň částečnou odpověď na to, jak moc tuzemští dodavatelé energií riskují.

výsledek průzkumu trhu ze strany regulátora může přinést alespoň částečnou odpověď na to, jak moc tuzemští dodavatelé energií riskují. Zdroj: profimedia.cz

Kontrola trhu dodavatelů energií nebude mít na řešení současné krize žádný dopad. Shodují se na tom experti z trhu oslovení deníkem E15, kteří krok vnímají pouze jako splnění politického zadání. V budoucnu by ale monitoring trhu mohl podobným krizím předcházet.

Dodavatelé energií měli do konce října Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) zaslat vyplněný dotazník s informacemi o nakoupených energiích. Celkem jde o desítky dotazů pro 450 dodavatelů, což je vůbec největší šetření regulátora od jeho vzniku. Navzdory tomu jsou experti přesvědčeni, že z pohledu řešení současné krize nemá dotazník význam. 

„Chybějí kritéria, za jakých okolností je dodavatel ještě přiměřeně zajištěný, a kdy už ne. Firmy energie na burze nakupovaly jen podle vlastního řízení rizik, protože v tomto ohledu jim žádná regulace nic nenařizovala,“ říká například expert na energetiku z poradenské společnosti EY Blahoslav Němeček.

Video placeholde
Krach Bohemia Energy: Co se stane, když dodavatel končí • Videohub

Dalším nedostatkem dotazníku je, že ERÚ nemá pravomoce, jak dodavatele k vyplnění dotazníku donutit a hlavně jak odpovědi překontrolovat. Oslovení dodavatelé už deníku E15 potvrdili, že dotazník zdaleka nevyplnili celý.

„Průzkum zahrnuje i otázky týkající se například ceny, za kterou jsme energie nakupovali. Takové informace – předpokládám – nikdo vyplňovat nebude, protože jde o obchodní tajemství,“ říká šéf jednoho ze středně velkých dodavatelů, který si nepřál být jmenován. „Nejhorší na dotazníku je, že ti, kdo mají skutečné problémy, je nepřiznají, a těm ostatním to jen přidělá práci,“ konstatoval.

Všichni oslovení se navíc shodují, že na takovou kontrolu a s ní spojené pokuty či odebrání licence je už pozdě. „Pokud by dnes ERÚ odebral licence dalším obchodníkům, jen by přiléval olej do ohně. Teď bude pro trh nejdůležitější, aby všichni dodavatelé včetně těch problémových přežili do jara,“ míní expert z energetického trhu, který si rovněž nepřál být jmenován. „Monitoring trhu je teď pouhé gesto, ke kterému byl úřad donucen končící vládou. Z jediného důvodu – aby bylo vidět, že se snaží krizi řešit,“ má jasno.

Němeček se domnívá, že výsledek průzkumu trhu může přinést alespoň částečnou odpověď na to, jak moc tuzemští dodavatelé energií riskují. Pokud se ukáže, že velká část z nich energie nenakupuje s dostatečným předstihem a s dostatečnou kapitálovou rezervou, bude na místě zavést průběžné kontroly s jasnými kritérii.

S tím souhlasí i bývalý radní ERÚ Rostislav Krejcar. „Taková kontrola má být kontinuální, a v případě nalezení finanční nezpůsobilosti má vést k odebrání licence,“ domnívá se.

V pátek ERÚ uvedl, že dotazník dostal od 355 ze zhruba 450 dodavatelů. V pondělí mluvčí Michal Kebort řekl, že odevzdané dotazníky bude zpracovávat a zatím se k nim úřad nebude vyjadřovat. Vyhodnocení podle něho bude trvat týdny až měsíce.