Tykač ovládl Severní energetickou, ČSA dotěží uhlí v roce 2024

Hnědouhelné rypadlo firmy Severní energetická

Hnědouhelné rypadlo firmy Severní energetická Zdroj: Severni energeticka

Pavel Tykač
Miliardář Pavel Tykač
3
Fotogalerie

Společnost Severní energetická, která těží hnědé uhlí v lomu ČSA, má za sebou významný mezník při postupném útlumu těžby. Na konci loňského roku přestala těžit skrývku. V následujících letech už bude těžit pouze uhlí. „S ukončením těžby se počítá v roce 2024,“ potvrdil deníku E15 nový předseda představenstva Severní energetické Milan Krob.

Společnost v letošním roce plánuje zrušit až dvě stovky pracovních míst. Útlum v lomu vychází z rozhodnutí vlády z roku 2015 o neprolomení těžebních limitů v ČSA. Kabinet schválil nařízení, podle kterého horníci propuštění kvůli útlumu budou mít nárok na kompenzace dosahující až 5300 korun měsíčně, a to nanejvýš po dobu pěti let.

Do letošního roku vstupuje společnost, která ročně vytěží přes tři miliony tun uhlí, v nové vlastnické struktuře. Podíly, které v Severní energetické vlastnili Jan Dienstl a Tomáš Fohler, převzal majitel skupiny Czech Coal Pavel Tykač. Zatímco Fohler se z hnědouhelného byznysu stáhl, Dienstl se stal šéfem dozorčí rady Severní energetické. „S Janem Dienstlem jsem se dohodl na pokračování spolupráce. Získá také podíl na celé skupině,“ komentoval převzetí podílů Pavel Tykač.

V listopadu bylo formálně dokončeno také spojení Severní energetické se společností Czech Coal, a. s. „Fúze je logickou součástí restrukturalizace skupin Czech Coal a Sev.en. Czech Coal, a. s., v posledních letech spravovala kontrakty na prodej a dopravu uhlí ze Severní energetické,“ uvedla mluvčí firmy Gabriela Sáričková-Benešová.

Zaniklá společnost Czech Coal zaměstnávala na konci předloňského roku pouze tři pracovníky a její tržby se v roce 2015 meziročně propadly o celých 86 procent, když dosáhly 222 milionů korun.

Skupina Severní energetická, do níž patří také Elektrárna Chvaletice, projde restrukturalizací také kvůli propadu cen uhlí. „Severní energetická odvíjí cenu prodávaného hnědého uhlí od ceny uhlí černého. Propad je tak velký, že by v roce 2017 mohl představovat miliardu korun,“ odhaduje Milan Krob. Severní energetická v roce 2015 za uhlí utržila 3,98 miliardy korun. Změny v podniku se už dotkly řízení, sdílených služeb a také provozních úseků. Některé kroky mají být dotaženy ještě letos.

Vše o Pavlu Tykačovi čtěte zde >>>

Formálně zanikne například společnost Sev.en WT, bývalé Humeco, která se zaměřovala na čerpání a čištění vod. V rukách Pavla Tykače jsou v současné době dva severočeské doly, jejichž existence je pevně spojená se dvěma elektrárnami, a to ve Chvaleticích a Počeradech.

Prostřednictvím kyperské společnosti Haltixar kontroluje Severní energetickou, která osmdesát procent tržeb z těžby získává z prodeje uhlí do elektrárny Chvaletice. Pomocí další kyperské společnosti – Indoverse – ovládá Tykač Vršanskou uhelnou, která více než devadesát procent ze zhruba 6,5 milionu tun ročně vytěženého uhlí z lomu Vršany dodává ČEZ.

Této energetické skupině přitom patří elektrárna Počerady. ČEZ se ovšem podle dohody s Czech Coal může před rokem 2020 rozhodnout, že Počerady Tykačovi prodá. Zbytek vršanského uhlí putuje přes Severní energetickou do Chvaletic.

Konec hlubinného dolu Centrum
Těžba v hnědouhelném dole Centrum skončila v dubnu loňského roku. O práci tak přišla padesátka zaměstnanců. Dvaceti se podařilo najít zaměstnání u dodavatelských podniků. Zbytek převedla mateřská Severní energetická na hlubinnou těžbu metodou chodbicování v bočních svazích povrchového lomu ČSA . Firma bude moci nově používat efektivnější metodu stěnování, což vytvoří další možnost pro zaměstnání horníků. „Avšak i tento projekt je pevně spjatý s činností povrchového lomu, a pro horníky tedy znamená jen dočasné řešení,“ vysvětlila mluvčí firmy Gabriela Sáričková- Benešová.