Dukovany získaly povolení na další provoz prvního bloku, na poslední chvíli

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: CTK

Firma ČEZ může dál provozovat první blok Jaderné elektrárny Dukovany. Nové povolení mu vydal Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB), a to na dobu neurčitou. Nynější desetileté povolení pro provozování prvního bloku elektrárny mělo původně skončit na konci minulého roku, úřad ho ale na žádost firmy prodloužil o tři měsíce, tedy do 31. března. Zpoždění v řízení způsobila nutnost opakovaně zkontrolovat svary v bloku.

„Vydání povolení předcházelo rozsáhlé posuzování předkládané dokumentace a stavu nejen prvního bloku EDU, ale i celé lokality,“ uvedl mluvčí úřadu Radek Pokorník. Rozhodnutí bude zveřejněno na webové stránce SÚJB poté, co nabude právní moci.

Mluvčí Dukovan Jiří Bezděk řekl, že elektrárna rozhodnutí zatím neobdržela. Vyjádří se k němu, až se seznámí s jeho podmínkami.

Běžně se povolení udělovalo na deset let. Podle předsedkyně SÚJB Dany Drábové byla v minulosti desetiletá praxe zavedena zejména kvůli vázání na takzvané periodické přehodnocení bezpečnosti. Tentokrát se ale úřad rozhodl vydat ho na dobu neurčitou a povolení omezit řadou podmínek. Drábová to řekla Českému rozhlasu Plus.

„Je tam velká řada podmínek s poměrně přísnými termíny a když ČEZ nebude ty podmínky plnit, tak jakoby to povolení neměl,“ uvedla předsedkyně SÚJB. Neplnění jedné jediné podmínky toho povolení znamená, že to povolení pozbývá platnost, dodala.

Téměř půlroční odstávka

Jaderná elektrárna Dukovany má čtyři jaderné bloky. Povolení pro jejich provoz zatím ČEZ dostával vždy na deset let. Letos bude podávat žádost o nové povolení také pro blok číslo dvě, jehož současná licence platí do konce roku. O další povolení u zbývajících dvou bloků má ČEZ požádat státní úřad v roce 2017.

Dukovanský blok číslo jedna začal vyrábět elektřinu jako první v květnu 1985, poslední čtvrtý reaktorový blok Dukovan funguje od července 1987.

Podle původních předpokladů už měla být elektrárna na hranici své životnosti, kvůli prodloužení provozu se ČEZ v minulých letech zaměřil na modernizaci jejího zařízení.

Žádost o nové povolení provozu pro první blok Jaderné elektrárny Dukovany podala firma ČEZ loni 24. září, ale v prosinci sama požádala o přerušení řízení kvůli rozšířeným kontrolám zařízení. Reaktor byl odstaven 167 dní, štěpná reakce v něm byla obnovena 11. února. Energetici museli v bloku navíc zkontrolovat svary, protože jejich rentgenové snímky v dokumentaci byly nekvalitní. Žádost o pokračování řízení k nové licenci pro první blok předal ČEZ státnímu úřadu 26. února.

Jeden blok stojí

Kvůli opakovaným kontrolám svarů fungoval loni v Dukovanech od 19. září do 28. prosince jen blok číslo čtyři. Elektřinu nyní do sítě dodávají tři bloky a blok číslo čtyři je od 5. února odstaven.

Elektrárna Dukovany má instalovaný výkon 2040 megawattů, pokrývá přibližně pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Vloni ale její roční výroba elektřiny v důsledku neplánovaných odstávek klesla o 18 procent na 12,6 terawatthodiny (TWh). Skupinu ČEZ tento výpadek dodávek minulý rok připravil o 2,5 miliardy korun.