E.ON chce nasadit do kontroly rozvodů drony

Test dronů, které společnost E.ON zkouší pro servisní práce na distribuční síti, v brněnské městské části Ořešín.

Test dronů, které společnost E.ON zkouší pro servisní práce na distribuční síti, v brněnské městské části Ořešín. Zdroj: ctk

Společnost E.ON, která patří k největším distributorům elektrické energie v ČR, chce v příštím roce zakoupit pro kontrolu svých rozvodů bezpilotní letouny, takzvané drony. Její technici testují zhruba deset těchto přístrojů, které by energetikům měly podstatně ulehčit práci. E.ON provozuje v pěti krajích 65 tisíc kilometrů vysokého a nízkého napětí.

„Jejich fyzická kontrola je poměrně technicky i finančně náročná. Naše sesterské společnosti v Německu a na Slovensku již drony úspěšně využívají. Proto chceme jít také touto cestou,“ uvedl mluvčí firmy Vladimír Vácha. Místo techniků, jejichž povinností je vyšplhat na sloupy s linkami a kontrolovat je, by na část těchto výjezdů mohl podle Váchy jezdit pouze operátor s malým bezpilotním letounem. Drony s úspěchem využívají například hasiči nebo česká armáda.

Prohlédněte si video: Test dronů

„Zatím nevíme, který z nabízených dronů bude nejvýhodnější. Může jít o dron za 30 tisíc korun, nebo 30 tisíc eur (přes 800 tisíc Kč). Vhodná technika by mohla být vybrána do konce tohoto roku,“ uvedl Vácha.

Dva bezpilotní letouny, které přenášejí ze vzduchu obraz do počítače operátora na zemi, dnes E.ON testoval u Brna. E.ON v jižních Čechách a na jižní Moravě zásobuje elektřinou 1,2 milionu zákazníků. Podíl firmy na českém trhu činí asi 20 procent.