E.ON loni klesl meziročně zisk o více než 600 milionů korun

Zisk firmy E.ON se propadl o polovinu

Zisk firmy E.ON se propadl o polovinu Zdroj: Martin Siebert, Euro

Energetické společnosti E.ON Česká republika loni klesly tržby o 327 milionů na osm miliard korun. Ještě výrazněji se meziročně snížil zisk - z 1,257 miliardy korun před zdaněním na 650 milionů korun. Vyplývá to z údajů zveřejněných ve Sbírce listin.

V roce 2013 klesl počet zaměstnanců společnosti o 428, loni se stabilizoval na 1124 a mzdy a sociální náklady stouply o více než 15 milionů korun na více než 957 milionů. Průměrná měsíční mzda zaměstnanců bez devítičlenného vedení činila 48 747 korun.

Skupina E.ON na českém trhu působí od roku 1998. Dodává elektřinu 1,2 milionu zákazníků a zemním plynem zásobuje více než 220 tisíc zákazníků, a to převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě. V oblasti plynu disponuje více než čtyři tisíc kilometrů dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice činí asi 8,5 procenta.

Počet zákazníků, kteří změnili svého dodavatele elektřiny a plynu, podle jednatele společnosti Michaela Fehna loni meziročně klesl. Vliv na to měl rostoucí počet smluv s fixací ceny, konkurenceschopnost tradičních dodavatelů, úbytek podomních prodejů i zkvalitnění zákaznických služeb.

Dvě narušení

Plynulý provoz distribuční soustavy byl v roce 2014 narušen dvakrát vlivem nepříznivého počasí, a to při bouřkách v červenci a vlivem námrazy a silné ledovky 29. listopadu až 7. prosince.

E.ON Česká republika patří do skupiny E.ON SE, která je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě. Ta loni utrpěla kvůli odpisům hodnoty majetku a krizi v sektoru nejhlubší ztrátu ve své historii. Letos čeká E.ON podobně jako jiné evropské energetiky další zhoršení základní ziskovosti.

Roční ztráta loni činila 3,2 miliardy eur (87,2 miliardy korun) po zisku 2,1 miliardy eur v roce 2013. Na výsledek měly negativní vliv mimo jiné nízké ceny ropy. Provozní zisk společnosti v prvním pololetí klesl o 13 procent na 4,3 miliardy eur (116 miliard korun).