E.ON se s Gazpromem dohodl na levnějším plynu, zvýšil odhad zisku

Zisk firmy E.ON se propadl o polovinu

Zisk firmy E.ON se propadl o polovinu Zdroj: Martin Siebert, Euro

Největší německá energetická společnost E.ON se dohodla s ruskou plynárenskou skupinou Gazprom na snížení cen v rámci dlouhodobých smluv o dodávkách zemního plynu. Firma uvedla, že dohoda jí umožnila zvýšit odhad zisku na letošní rok. E.ON působí také v České republice.

Německo je největším trhem se zemním plynem v Evropě. Dodávky z Ruska se v loňském roce na celkovém dovozu plynu do Německa podílely zhruba 40 procenty. Samotný E.ON pokrývá dodávkami od Gazpromu asi třetinu svých potřeb, upozorňuje agentura Reuters.

E.ON nyní předpokládá, že její zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) se bude letos pohybovat od 6,4 miliardy do 6,9 miliardy eur (173 až 187 miliard korun). V předchozí prognóze letošní zisk odhadovala na 6,0 až 6,5 miliardy eur. V loňském roce EBITDA klesl o deset procent na 7,6 miliardy eur. Firma se loni navíc propadla do rekordní čisté ztráty sedm miliard eur, zejména kvůli rozsáhlým odpisům hodnoty ztrátových elektráren.

Vládní politika

E.ON se podobně jako další německé energetické podniky potýká s negativními dopady rozhodnutí německé vlády opustit jadernou energii. Nepříznivě na ni doléhá i masivní podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, která tlačí její konvenční elektrárny do ztrát, protože výrazně snižuje velkoobchodní ceny elektřiny.

Na českém trhu působí E.ON od roku 1998. Dodává elektřinu 1,2 milionu zákazníků a zemním plynem zásobuje více než 220 tisíc zákazníků, převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě.