E.Onu se konvenční elektrárny nevyplácejí, firmě klesl zisk o devět procent

Elektrárna společnosti E.ON

Elektrárna společnosti E.ON Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: teamworklive via Flickr

Největší německé energetické společnosti E.On klesl v prvním čtvrtletí zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) o devět procent na 2,83 miliardy eur (77,5 miliardy korun). Důvodem je pokračující slabý výkon jejích konvenčních elektráren; E.On je hodlá vyčlenit do samostatné firmy a zaměřit se na slibnější oblasti, jako jsou obnovitelné zdroje energie a energetické sítě.

Výsledky však překonaly očekávání analytiků, kteří v anketě agentury Reuters odhadovali zisk na 2,69 miliardy eur. Zisk v divizi výroby elektřiny se snížil o 18 procent, hlavně kvůli uzavření elektráren na plyn a uhlí, které nahrazují obnovitelné zdroje energie, jako vítr a slunce.

E.On se podobně jako další německé energetické podniky potýká s negativními dopady rozhodnutí německé vlády opustit jadernou energii. Trpí rovněž masivní podporou výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, která tlačí její konvenční elektrárny do ztrát, protože výrazně snižuje velkoobchodní ceny elektřiny.

Sázka na Uniper

Po letech slabé poptávky po elektřině, poklesu cen elektřiny a růstu dluhu se E.On loni rozhodl, že oddělí výrobu elektrické energie z konvenčních zdrojů, obchodování s elektřinou a ropný a plynárenský byznys do samostatné firmy.

Nová firma se má jmenovat Uniper a ve druhé polovině roku by se mělo s jejími akciemi začít obchodovat na akciovém trhu. Do Uniperu bude převeden majetek, který se na zisku celé skupiny E.On podílí zhruba polovinou.

Firma působí i v České republice. V jižních Čechách a na jižní Moravě zásobuje elektřinou 1,2 milionu zákazníků. Podíl E.On na českém trhu činí asi 20 procent.

E.on přispívá až 4 000 Kč na nákup elektrokola