Enel chce prodat Slovenské elektrárne do dvou let

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce Zdroj: ctk

Největší italská energetická skupina Enel prodá svůj dvoutřetinový podíl ve společnosti Slovenské elektrárne (SE) do zhruba dvou let. Další investice ve východní Evropě si ale ponechá, řekl dnes na okraj ekonomického fóra v Petrohradu šéf Enelu Francesco Starace. Enel má v tomto regionu významná aktiva v Rumunsku a Rusku, uvedla agentura Reuters.

Enel prodává SE v rámci programu prodeje majetku, jímž chce snížit zadluženost o pět miliard eur (136 miliard korun) z nynějších zhruba 40 miliard eur. „Očekáváme, že prodej uskutečníme ve dvou krocích - jeden nastane do konce tohoto roku, kdy prodáme menšinový podíl, a další po dokončení jaderné elektrárny (Mochovce, za dva roky),“ řekl Starace televizi Reuters TV.

Slovenská vláda vystoupila proti tomu, aby Enel prodal svůj podíl v SE dříve, než největší slovenský výrobce elektřiny dostaví a spustí dva bloky jaderné elektrárny v Mochovcích. Vláda také uvažuje, že bude usilovat o koupi většinového podílu v podniku, kde má nyní 34 procent. Starace dnes uvedl, že v příštích týdnech by se měl sejít se slovenským premiérem Robertem Ficem.

Zájem o vstup do SE má český Energetický a průmyslový holding (EPH), bratislavská rafinerie Slovnaft v konsorciu s maďarskou státní energetickou skupinou MVM nebo finská společnost Fortum. Česká společnost ČEZ se rozhodla, že kvůli zájmu slovenské vlády nabídku na podíl v SE nepodá.