Enel se dohodl s Křetínským na prodeji Slovenských elektráren, tvrdí Reuters

Daniel Křetínský, EPH

Daniel Křetínský, EPH Zdroj: Foto E15 Robert Zlatohlavek

Enel prý dospěl ke všeobecné dohodě s českou skupinou Energetický a průmyslový holding (EPH) o prodeji části svého podílu v hlavní slovenské elektrárenské firmě Slovenské elektrárne. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroj z italské firmy. Enel vede exkluzivní jednání o prodeji části ze svého 66procentního podílu s EPH od srpna. Mluvčí EPH Daniel Častvaj dohodu nepotvrdil.

Nemůžeme potvrdit zprávu některých médiích, že bylo dosaženo dohody mezi EPH a Enelem o prodeji podílu, který italská společnost drží ve firmě Slovenské elektrárne. Jednání stále pokračují. Až dojde k podpisu dohody, budeme informovat,“ řekl Častvaj.

Podle zdroje se očekávalo, že exkluzivní jednání budou dokončena do 16. října. Ačkoliv již byla uzavřena širší dohoda, strany se rozhodly vzít si další měsíc na vypracování detailů.

Enel plánuje prodat podíl v SE ve dvou fázích. Generální ředitel firmy Francesco Starace již dříve uvedl, že první fáze by měla zahrnovat prodej zhruba 30 procent akcií a dokončena by měla být ještě letos. Zbývající podíl chce Enel prodat, jakmile budou dokončeny dva nové reaktory jaderné elektrárny Mochovce.

Majetek za 750 milionů eur

Prodej podílu ve slovenských elektrárnách je součástí plánu italské firmy na prodej majetku za zhruba pět miliard eur (135,3 miliardy korun). Starace již v květnu uvedl, že hodnota podílu je 750 milionů eur.

O podíl Enelu v SE se původně zajímala také slovenská rafinerie Slovnaft v konsorciu s maďarskou státní energetickou skupinou MVM. Slovnaft ale v pondělí uvedl, že od záměru získat akcie SE odstoupil a zdůvodnil to riziky, která jsou podle něj spojena s dokončením zmiňované jaderné elektrárny.