Energetičtí obři vydělávají na krizi. TotalEnergies a Shell více než zdvojnásobili zisk

TotalEnergies se v domovské Francii potýká s vlnou stávek, firma přesto vykazuje vysoké zisky

TotalEnergies se v domovské Francii potýká s vlnou stávek, firma přesto vykazuje vysoké zisky Zdroj: profimedia.cz

Petrochemickým gigantům TotalEnergies a Shell ve třetím čtvrtletí prudce vzrostl zisk. Připojily se tak k dalším energetickým společnostem, kteří profitují z růstu cen ropy a plynu v reakci na invazi Ruska na Ukrajinu. Čistý zisk TotalEnergie bez mimořádných položek meziročně stoupl o 106,7 procenta na 9,86 miliardy dolarů. Zisk Shellu meziročně vzrostl o 129 procent na 9,45 miliardy dolarů.

TotalEnergies současně oznámil nové snížení hodnoty aktiv o 3,1 miliardy dolarů, které souvisí s jeho aktivitami firmy v Rusku. Na rozdíl od konkurenčních firem BP a Shell si francouzský TotalEnergies ponechal několik investic v Rusku, včetně menšinových podílů ve firmách Novatek, Yamal LNG a Arctic LNG 2.

Shell spolu s výsledky hospodaření ohlásil plán na zvýšení dividendy ve čtvrtém čtvrtletí o 15 procent. Prodlouží také program zpětného odkupu vlastních akcií, v příštích třech měsících chce koupit akcie za čtyři miliardy dolarů.

Drahá ropa. Jaké faktory ovlivňují její cenu

Video placeholde
Co určuje cenu ropy? • Videohub

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se však zisk Shellu snížil kvůli slabšímu výkonu rafinerské divize a obchodování s plynem. Shell je největším světovým obchodníkem se zkapalněným zemním plynem (LNG). Firma ve druhém čtvrtletí vykázala rekordní zisk 11,5 miliardy dolarů. Za devět měsíců letošního roku zisk Shellu dosáhl 30,5 miliardy dolarů, a firma je tak na nejlepší cestě vykázat rekordní celoroční zisk. Dosavadní rekord je z roku 2008 a činí 31 miliard dolarů.

Shell ve čtvrtém čtvrtletí opouští generální ředitel Ben van Beurden, který stál v čele firmy devět let. Jeho nástupcem se stane Wael Sawan, současný šéf divize zemního plynu a nízkouhlíkových technologií.