EPH chce koupit Tepelné hospodářství Hradec Králové, nabízí půl miliardy

teplárna

teplárna Zdroj: ctk

Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského hodlá získat společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové (THHK). Na firmu dal nabídku ve výši půl miliardy korun dceřiný podnik z impéria holdingu Elektrárna Opatovice (EOP). THHK nyní patří stoprocentně městu Hradec Králové.

„Vaši informaci o podané nabídce mohu potvrdit,“ říká Martin Sýkora, mluvčí EOP. Nabídku EPH nyní budou posuzovat orgány města. Elektrárny Opatovice se v minulosti pokoušely koupit hradecké sekundární rozvody tepla už několikrát, nikdy ale neuspěly.

Společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové je nejvýznamnějším dodavatelem tepla a teplé vody ve městě. EPH by převzetím firmy získal do svého portfolia rozvodné sítě. Elektrárny Opatovice ostatně již vlastní tuto infrastrukturu v sousedních Pardubicích.

Spor o ceny

V minulosti měly Elektrárny Opatovice spory s THHK. Městské společnosti se nelíbily ceny tepla z opatovického zdroje. Převzetím THHK by tak možné spory ohledně cen odpadly.

Nyní EOP dodávají teplo primárním horkovodem Tepelnému hospodářství, které jej pak prodává koncovým zákazníkům a má i vlastní cenovou politiku. Tepelné hospodářství ve městě zásobuje teplem asi 24 tisíc domácností.

Primátor Fink uvedl, že pro rozhodnutí o nabídce nemá k dispozici ekonomický rozbor a nezná tržní hodnotu Tepelného hospodářství. „Já nemůžu souhlasit nebo nesouhlasit, tady je nabídka na odkup a já ty materiály musím dát do orgánů města. Je třeba na jednu stranu položit výnosy podniku a na druhou stranu nabídku prodeje,“ uvedl Fink, který je i členem dozorčí rady Elektráren Opatovice.

Nízká cena za strategický podnik

Podle ekonomického náměstka Tepelného hospodářství Jiřího Jirouška je firma pro Hradec Králové strategickým podnikem, který by město nemělo prodávat. „V případě prodeje zmizí Elektrárnám Opatovice konkurent na trhu,“ řekl Jiroušek. Může pak podle něj hrozit zvýšení cen tepla v Hradci Králové.

Nabízenou cenu Jiroušek označil za nízkou. Odhadl, že hodnota 62 kilometrů sítí, 230 předávacích a domovních stanic a dalšího majetku Tepelného hospodářství by mohla být kolem 1,5 miliardy korun.

Lídr českého trhu
EPH je největším dodavatelem tepla v Česku, kde jeho kogenerační zdroje zásobují teplem celkem 360 tisíc domácností. Nejvíc zákazníků má v Praze (Pražská teplárenská), v Plzni (Plzeňská energetika – zde se o domácnosti jedná v menší míře), v Hradci Králové, Pardubicích a Chrudimi (Elektrárny Opatovice), Litvínově a Mostu (United Energy). Vedle toho dodávají teplárny EPH ve všech uvedených městech teplo i průmyslovým podnikům, firmám či institucím, přičemž počet těchto zákazníků stále roste.

Loni Tepelné hospodářství dosáhlo při obratu 417 milionů korun čistého zisku 6,5 milionu korun. „V předchozích letech se zisk pohyboval mezi 15 až 20 miliony korun. Loňský pokles byl dán mimořádně teplou zimou,“ uvedl Jiroušek.

Do městského rozpočtu Tepelné hospodářství pravidelně odvádí dividendy a finančně podporuje i sport, kulturu a školství ve městě. Za roky 2005 až 2014 firma městu na dividendách a jiné podpoře vyplatila 165 milionů korun. Ke konci loňského roku měla firma na účtech hotovost 182 milionů korun. V podniku nyní pracuje 43 lidí.

Naposledy EOP podle informací ČTK projevily zájem o hradecké rozvody tepla v roce 2004. Tehdy městu nabídly až 208 milionů korun, později nabídku vylepšily na až 296 milionů korun. Radnice po odmítnutí nabídky rozhodla, že tepelné rozvody vyčlení z městské firmy Správa nemovitostí do samostatné společnosti Tepelné hospodářství. Její management následně provedl restrukturalizaci s cílem zvýšení její výkonnosti. V roce 2002 EOP městu za rozvody nabízely zhruba 100 milionů korun, v roce 1996 nabízely 30 milionů korun.