EPH se prý uchází o italská aktiva skupiny E.ON

Elektrárna společnosti E.ON

Elektrárna společnosti E.ON Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: teamworklive via Flickr

Česká energetická skupina EPH má údajně zájem o koupi některých italských aktiv, která nabízí k prodeji německý gigant E.ON. EPH by se tak mohla postavit francouzské EDF v bitvě o majetek v hodnotě dvou miliard eur, uvedla agentura Reuters s odkazem na dva nejmenované zdroje.

E.ON nyní v rámci reorganizace prodává některé vedlejší činnosti, včetně aktivit v Itálii. Za ty by podle zdrojů mohla získat téměř dvě miliardy eur (55 miliard korun). Jeden ze zdrojů upozornil, že EPH by prý ve finále mohl koupit pouze část těchto aktivit.

„Bylo to interně potvrzeno v rámci společnosti (EPH),“ řekl agentuře Reuters jeden ze zdrojů s tím, že sama EPH se domnívá, že je v dobrém postavení, aby aukci vyhrála.

Edison, italský podnik veřejných služeb, který patří francouzskému energetickému gigantu EDF, má o italské provozy skupiny E.ON stále zájem, uvedl zdroj obeznámený se situací.

Další zdroj řekl, že EPH by nakonec mohla koupit jen majetek v oblasti plynových turbín. Dodal, že pokud se nenajde pro všechna aktiva jediný kupec, E.ON by rozprodal své italské provozy po částech.

EPH má zájem expandovat

E.ON nyní prochází rozsáhlou restrukturalizací, která zahrnuje rozdělení podniku na dvě části. Firma se podobně jako další německé energetické podniky potýká s negativními dopady rozhodnutí německé vlády opustit jadernou energii. Čelí rovněž masivní podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, která tlačí její konvenční elektrárny do ztrát.

E.ON působí i v České republice. V jižních Čechách a na jižní Moravě zásobuje E.ON elektřinou 1,2 milionu zákazníků. Podíl E.ON na českém trhu činí asi 20 procent.

EPH provozuje elektrárenské, plynárenské a těžební podniky, a to především v České republice, na Slovensku a v Německu. Svou činnost se nyní snaží rozšířit, zájem projevila například o německé aktivity švédské společnosti Vattenfall a slovenské aktivity italské firmy Enel.

EPH letos v létě změnil vlastnickou strukturu, když svůj 40procentní podíl prodala skupina PPF Petra Kellnera. Největšími akcionáři jsou nyní šéf EPH Daniel Křetínský a spoluvlastník skupiny J&T Patrik Tkáč, kteří kontrolují každý po 37 procentech. Zbytek akcií je v držení skupiny J&T.

EPH
Energetický a průmyslový holding je druhou největší tuzemskou energetickou skupinou hned za polostátním kolosem ČEZ. Podle posledních údajů z roku 2012 vlastnil EPH majetek v hodnotě 285,2 miliardy korun. Tržby skupiny tehdy dosáhly 115 miliard korun a zisk před úroky, daněmi a odpisy činil 32,7 miliardy.
Do portfolia holdingu náleží firmy v České republice, Německu, Polsku a na Slovensku. Mezi největší patří kromě skupiny Slovenský plynárenský priemysel rovněž Plzeňská energetika, Elektrárny Opatovice, Pražská teplárenská, Stredoslovenská energetika nebo například německá hnědouhelná společnost Mibrag. Úhrnný výkon energetických zdrojů skupiny představuje 1750 megawattů. Firmy EPH zaměstnávají přes osm tisíc lidí.