ERÚ vypsal podporu pro zelené elektrárny za 37 miliard korun

Alena Vitásková, ERÚ

Alena Vitásková, ERÚ Zdroj: CTK/Sterba Martin, Fluger Rene

Alena Vitásková
Alena Vitásková
solární elektrárna
Yellow Energy, solární elektrárny
Solární panely (ilustrační foto)
8
Fotogalerie

Po měsících nejistoty se majitelé solárních elektráren a dalších obnovitelných zdrojů uvedených do provozu před rokem 2013 dočkali. Energetický regulační úřad vypsal podporu na příští rok i pro ně. Učinil tak den po skončení konzultačního procesu, v němž k návrhu cenového rozhodnutí sbíral připomínky. "Neobdrželi jsme žádnou," uvádí mluvčí úřadu Michal Kebort.

ERÚ změnil také výši příspěvku na obnovitelné zdroje v rámci cen elektřiny. Domácnosti budou platit jako letos maximálně 495 korun za megawatthodinu. U velkoodběratelů se výše platby odvíjí od výše sjednaného rezervovaného příkonu.

V původním cenovém rozhodnutí úřad nepočítal s tím, že bude příští rok potřeba zhruba 37 miliard korun na podporu elektráren zapojených před rokem 2013. Jejich podpoře až do listopadu chybělo schválení ze strany Evropské komise.

Jedinými výrobci, kteří stále zůstávají bez podpory na příští rok, jsou teplárny, které vyrábějí elektřinu a teplo v kombinované výrobě.  ERÚ nicméně do konce roku vypíše podporu i převážné většině kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET). Jde o zdroje spuštěné do roku 2012, které podle ní tvoří až 95 procent těchto zdrojů. "Teplárny tak mohou být do jisté míry v klidu, protože je to ve finančním objemu ta největší částka," řekla předsedkyně úřadu Alena Vitásková.

U zbylých zdrojů KVET Česko již o notifikaci požádalo. Podle Vitáskové je tak ERÚ do rozhodnutí zahrne, až schválení z Bruselu získají. "Předpokládáme, že notifikace pro tzv. nový KVET, tedy výrobny uváděné do provozu od 1.1.2016, bude dokončena v řádu několika málo týdnů, jelikož momentálně dolaďujeme poslední věcné záležitosti v tomto řízení. A stejně rychle bychom chtěli dokončit i notifikaci pro zdroje KVET uváděné do provozu v letech 2013-2015. Doufáme, že to bude začátkem příštího roku," říká mluvčí MPO František Kotrba.

Teoreticky by schvalování podpory pro teplárny mělo jít v Bruselu rychle. Většina ustanovení je stejná nebo podobná jako u již posvěcené podpory pro starší obnovitelné zdroje. Řízení v Evropské komisi ovšem bylo oddělené.

"Skutečnost, že ERÚ zatím nevypsal v cenovém rozhodnutí podporu vysoce účinné kombinované výroby elektřiny a tepla a také tepla vyrobeného z obnovitelných zdrojů energie, představuje riziko nárůstu cen tepla v průběhu příštího roku, pokud by se tuto situaci nepodařilo vyřešit,“ uvedl už dříve předseda výkonné rady Teplárenského sdružení Mirek Topolánek.