ETA v roce 2010 prohloubila ztrátu na 25 milionů korun

Eta Hlinsko

Eta Hlinsko Zdroj: ctk

Společnost ETA Hlinsko, která obchoduje s domácími spotřebiči, prohloubila loni podle předběžných neauditovaných výsledků ztrátu o šest milionů na 25 milionů korun. Týdeníku Ekonom to řekl ředitel firmy Roman Stupka. Podle něj by ETA měla být příští rok již ziskovou firmou.

„Naší ambicí je letos ztrátu snížit a příští rok se dostat do zisku,“ řekl týdeníku Stupka.Tržby společnosti loni klesly 680 milionů korun. V roce 2009 činily 746 milionů korun. Letos plánuje podle ředitele firma obrat 600 až 650 milionů.

Hlavním důvodem menšího obratu bylo ukončení výroby zboží v Hlinsku pod značkami zahraničních partnerů, která byla podle Stupky vysoce ztrátová. Projevil se i dramatický pokles cen malých domácích spotřebičů na trhu. ETA také přestala nabízet například zahradní techniku, vrtačky a podobné zboží pro kutily.

„Od předchozího vlastníka jsme převzali sklady plné dovezeného zboží nevalné kvality, které má navíc zcela jiné distribuční kanály než tradiční sortiment ETA,“ sdělil Týdnu Stupka. V létě ukončila firmu výrobu v Hlinsku. Velkou část produktů, které nabízí pod svou značkou, si dává vyrobit v Číně. Část pro ni vyrábí firma E-Technik v Miloticích nad Bečvou.

Společnost vznikla v roce 1943 a postupně se stala jednou z nejznámějších českých značek. Od roku 2007 ji vlastní investiční skupina Benson Oak podnikatele Gabriela Eichlera. Před jeho příchodem ETA vyráběla vedle domácích spotřebičů také produkty pro automobilový průmysl. Nový vlastník výrobu postupně rozdělil do více firem.