Evraz má několik nabídek na vítkovické železárny, prodej je zatím nejistý

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Společnost Evraz vyhodnocuje nabídky od potenciálních kupců, kteří by měli zájem o její českou divizi Evraz Vítkovice Steel (EVS). Firma obdržela několik nabídek, zatím ale neučinila žádné rozhodnutí.

Firma neuvažuje o tom, že by ostravskou továrnu zavřela, pokud by se rozhodla, že ji neprodá. EVS bude pokračovat v běžné práci. „Pro zaměstnance i vedení firmy Evraz Vítkovice Steel se nic nemění. Hlavní cíl společnosti zůstává stejný: vyrábět bezpečně a efektivně ocelové výrobky a co nejlépe sloužit našim zákazníkům,“ uvedl mluvčí Jaromír Krišica. Žádné propouštění se podle něj v současnosti neplánuje. O situaci ve firmě budou dnes jednat i odboráři.

Že zvažuje prodej své ztrátové české divize, oznámilo vedení největší ruské ocelárny Evraz ve čtvrtek. Další možností je, že Evraz by v Ostravě zastavil výrobu surové ocele a ponechal by v provozu pouze výrobu válcovaných produktů. Vítkovická ocelárna od počátku dubna stojí, důvodem je nízká poptávka. Provoz už stál tři měsíce na konci loňského roku.

Aktuální odstávka by podle původních plánů měla trvat měsíc. „V současnosti ještě není rozhodnuto o ukončení odstávky. Vše záleží na situaci na trhu, který bedlivě monitorujeme,“ uvedl dnes mluvčí firmy. Část zaměstnanců ocelárny je doma s 60 procenty náhrady mzdy, nebo čerpá dovolenou.

Evraz koupil ocelárnu ve Vítkovicích v roce 2005 za 285 milionů dolarů. Třetí největší hutní společnost v Česku vyrábí ocel a válcované produkty. Evraz v současnosti v Ostravě zaměstnává 1114 lidí.

Evraz je přední ocelářská a těžařská společnost a producent vanadu. Kromě Ruska a ČR působí na Ukrajině, v USA, Kanadě, Itálii a Jižní Africe. Loni se propadla do ztráty, která činila 335 milionů dolarů (asi 6,6 miliardy korun). Prudké zhoršení hospodaření podle firmy způsobila klesající celosvětová poptávka po oceli. Podíl ve společnosti vlastní ruský miliardář Roman Abramovič.