Evropa zpomaluje: růst výroby v dubnu propadl

Výroba pneumatik Goodyaer

Výroba pneumatik Goodyaer Zdroj: Goodyear

Na silnější oživení si bude muset Evropa počkat minimálně do léta. Zatím růst výroby slábne, některé státy se dokonce meziročně propadají. Přesto ekonomové považují celkový růst produkce v EU i eurozóně o 0,4 procenta za pozivní signál

Tempo meziměsíčního růstu průmyslové výroby v Evropské unii i v zemích eurozóny v dubnu mírně zpomalilo. Statistický úřad Eurostat oznámil, že v EU se produkce zvýšila o 0,3 procenta a v eurozóně stoupla o 0,4 procenta. V březnu činil růst v obou případech 0,9 procenta. Údaje byly nicméně příznivější, než očekávali analytici. Ti podle průzkumu agentury Reuters v průměru odhadovali, že produkce v eurozóně se v dubnu o 0,2 procenta snížila.

„Za dubnovým růstem stojí hlavně lepší výkon německého, ale i francouzského průmyslu. V Německu se výroba zvedla podle dat Eurostatu o 1,2 procenta, tažena investičním zbožím a zbožím běžné spotřeby. Francouzská průmyslová výroba stoupla o 2,3 procenta po předchozím poklesu. Zde byla podporou hlavně produkce aut a potravin,“ uvedl v komentáři server Patria.cz.

Růst průmyslové výroby v EU a euroz=oněRůst průmyslové výroby v EU a euroz=oně | Eurostat

V meziročním srovnání se průmyslová výroba v EU v dubnu propadla o 0,8 procenta a v zemích platících eurem klesla o 0,6 procenta. Nejvýraznější meziroční propad zaznamenal průmysl ve Finsku, kde pokles přesáhl deset procent. V Itálii se produkce snížila o 4,6 procenta v České republice o 3,4 procenta.

Evropská ekonomika se nadále potýká s negativními dopady dluhové krize. Evropská centrální banka (ECB) ve druhé polovině roku očekává v eurozóně postupné hospodářské oživování, upozorňuje však i na přetrvávající rizika. ECB minulý týden předpověděla, že v celém letošním roce ekonomika eurozóny klesne o 0,6 procenta.