Evropské rafinérie se s íránskou ropou loučí v předstihu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Sankce Evropské unie vůči Íránu sice vstoupí v platnost až v polovině roku, velcí evropští odběratelé íránské ropy se ale na embargo připravují už nyní. V březnu tak do Evropy přitečou jen dvě třetiny dosavadních ropných dodávek, napsala agentura Reuters.

Některé rafinérie, jako například francouzský Total, už své vazby s Íránem zpřetrhaly úplně. Podle zdrojů z odvětví už íránskou ropu neodebírá ani Motor Oil Hellas. Také řecký Hellenic Petroleum své odběry spolu se španělskými Repsol a Cepsa omezil.

Významně dovoz ropy z Íránu snížil i britsko-nizozemský Shell. Od dubna navíc přestane íránskou ropu odebírat i japonská dceřiná společnost Showa Shell.

„Kvůli politické situaci jsme naše nákupy výrazně omezili,“ řekl Reuters jeden z dosud největších evropských odběratelů íránské ropy. „Něco stále odebíráme, ale mnohem, mnohem méně než před dvěma měsíci.“

Írán loni podle Reuters do Evropské unie a Turecka dodával v průměru 700 tisíc barelů ropy denně. Hned na začátku roku se ale toto číslo propadlo na 650 tisíc barelů. Od března by měl odběr klesnout o třetinu, někteří obchodníci ale odhadují, že dodávky by mohly příští měsíc klesnout až na 350 tisíc barelů za den.

Evropské rafinérie se od Íránu nezačaly odklánět jen kvůli tomu, aby byl jejich přechod na jiné dodavatele pozvolný. Připravují se také na možnost, že Teherán evropské sankce „předběhne“ a transfery ropy zastaví ihned, jak v posledních týdnech několikrát pohrozil.

Od íránské ropy se ale zatím neodklonili všichni. Například italské společnosti Eni a Iplom stále odebírá obvyklé množství, tedy jeden tanker měsíčně.

Náhradu za íránské dodávky většina evropských odběratelů nejspíš nalezne v Rusku, Saúdské Arábii a Iráku. Rijád už přislíbil, že íránský výpadek nahradí.