Expandia se stala majoritním vlastníkem Gumotexu

Expandia získala většinový podíl v Gumotextu

Expandia získala většinový podíl v Gumotextu Zdroj: ctk

Finanční skupina Expandia se stala majoritním akcionářem břeclavského Gumotexu. Koupila podíl společnosti Milestone Partners, oba akcionáři měli dosud v držení přes 41 procent akcií. Gumotex měl loni tržby 1,6 miliardy korun, letos se na tuto hodnotu dostal za tři čtvrtletí.

Milestone Partners po vstupu do Gumotexu posílil podnik koupí jaroměřské firmy Tanex Plasty. Letos učinil další akvizici, na Slovensku koupil společnost Ronson Plastics. Zároveň prodal dceřinou společnost Gumotex Matrace, která vyrábí a prodává pěnové matrace, společnosti Molitan.

Expandia založila internetovou banku i privatizační fond
Společnost Expandia je českou private equity společností. Byla založena v první polovině devadesátých let.
K nejvýznamnějším projektům v minulosti patřilo například založení první internetovské banky v České republice Expandia Banky či jednoho z největších privatizačních fondů v Chorvatsku – Expandia Fondu. V současnosti má Expandia mimo jiné majetkový podíl ve společnostech Jitona, Desk-Form či Arbes Technologies. Dále vlastní pražský Hotel Clement a administrativně-obchodní centrum Avalon v Plzni.

„Gumotex udělal řadu strategických kroků a upevnil postavení v oborech, které považujeme za nejperspektivnější. Nyní je stabilní společností s dlouhodobě udržitelným růstem. Naší investici se tak podařilo nadstandardně zhodnotit,“ uvedl Martin Pětivoký za společnost Milestone Asset Managemet.

Očekávání dlouhodobého růstu

Nový majoritní vlastník uvedl, že břeclavský podnik je jednou z nejvýznamnějších investicí v portfoliu a chce jej rozvíjet. „Zvolená strategie nám dává důvěru v dlouhodobý růst,“ uvedl místopředseda představenstva Expandie Michal Záveský. Jde o českou společnost, která se soustředí na investice v realitách a průmyslu a podíly má například ve společnostech Jitona, Desk-Form či Arbes Technologies.

Gumotex měl loni tržby 1,6 miliardy korun, letos se na tuto hodnotu dostal za tři čtvrtletí a chce ji dále zvyšovat. Zaměstnává okolo 1200 lidí. Má výrobní závody v Břeclavi a Jaroměři a dceřiné společnosti v Mostě, Rožnově pod Radhoštěm a slovenské Myjavě.