Exšéf O2 Budník chystá miliardový fond. Umístí tam své průmyslové podniky

Tomáš Budník, zakladatel investiční skupiny Thein

Tomáš Budník, zakladatel investiční skupiny Thein Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Tomáš Budník, zakladatel investiční skupiny Thein
Tomáš Budník, zakladatel investiční skupiny Thein
Tomáš Budník, zakladatel investiční skupiny Thein
Tomáš Budník, zakladatel investiční skupiny Thein
5
Fotogalerie

Investiční skupina Thein Tomáše Budníka zakládá průmyslový podfond Industry, který se zaměří na investice do strojírenství v oblasti železniční dopravy, energetiky, chemického a zpracovatelského průmyslu. Thein do podfondu převádí veškerá průmyslová aktiva, která v roce 2020 vytvořila hrubý provozní zisk kolem sedmdesáti milionů korun. Na další investice chce od investorů vybrat miliardu korun.

Podfond už rozpracoval několik transakcí do strojírenských firem, zatím ale nelze předjímat, jak a kdy dopadnou. „Důležité je, že máme jasnou představu, jaké projekty či firmy do portfolia hledáme. Budeme se nově zaměřovat na větší investice v řádu stovek milionů korun, přičemž doposud jsme nakupovali spíše menší firmy. Také víme, že vždy budeme usilovat o stoprocentní podíl,“ sdělil deníku E15 exšéf telekomunikační společnosti O2 Budník. 

V hledáčku fondu jsou firmy zejména z Česka a Slovenska, které mají výrobní potenciál v celosvětovém měřítku. „Pomůže nám k tomu i to, že chceme propojit know-how průmyslu a IT. Záměr je jednoduchý – stavět na dvou špičkových kompetencích našich ekonomik, tedy moderním IT a na tradičním strojírenství,“ doplnil  Budník. 

Thein do podfondu Industry plánuje získat až miliardu korun od kvalifikovaných a institucionálních investorů. Zároveň do něj převádí veškerá dosavadní průmyslová aktiva, tedy společnosti Ponec, Železniční dodavatelskou, Cotring a Lokorent. Fond bude díky této konsolidaci od počátku disponovat aktivy v hodnotě stovek milionů korun. 

Dříve se na trhu spekulovalo, že nový průmyslový podfond vznikne na půdorysu toho sesterského, který se zaměřuje na IT a přibližně třetinový podíl v něm má skupina J&T. To ale nyní Budník nepotvrdil. „Samozřejmě jednáme s několika investory, ale jména zveřejňovat nebudeme. Jsou mezi nimi i institucionální investoři, tedy investiční fondy a banky,“ uvedl.