Exxon: Severní Amerika se stane čistým vývozcem ropy a plynu

Težba z ropných písků v kanadské provincii Alberta

Težba z ropných písků v kanadské provincii Alberta Zdroj: profimedia.cz

Severní Amerika se stane do roku 2025 čistým vývozcem ropy a zemního plynu. Předpověděla to v dnešním ročním výhledu největší světová soukromá ropná společnost Exxon Mobil. Kontinent toho dosáhne díky rozvoji nekonvenčních zdrojů, zejména ropy a plynu z břidlic.

Severní Amerika se na přírůstku světové produkce plynu z nekonvenčních zdrojů bude podílet v příštích dvou desetiletích více než polovinou, odhadl Exxon. „Břidlicová revoluce“, která díky technologiím „frakování“ a horizontálních vrtů odkryla v minulých letech rozsáhlé zdroje surovin, udělala z USA předního světového producenta plynu a nyní zde výrazně expanduje těžba břidlicové ropy.

Energetické společnosti budují na americkém pobřeží terminály na vývoz levného plynu do zahraničí a žádají o vývozní povolení. Zatím jediný schválený terminál je Sabine Pass v Louisianě od společnosti Cheniere Energy.

Úřad pro energetické informace (EIA) minulý týden předpověděl, že Amerika by se měla stát čistým vývozcem plynu už do roku 2016, protože růst jeho produkce bude v příštích letech rychlejší, než se čekalo. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) minulý měsíc odhadla, že Spojené státy se díky těžbě z břidlicových hornin stanou do roku 2017 největším producentem ropy na světě a jejím čistým exportérem budou do roku 2030.

Podle EIA těžba prudce roste už nyní. V září dosáhla americká denní produkce ropy nejvyšší hodnoty za posledních 15 let a objem produkce plynu by měl americkou poptávku překonat do roku 2020

Exxon předpokládá, že zemní plyn do roku 2040 zvýší svůj podíl na světové produkci elektrické energie na 30 procent z dnešních necelých 25 procent. Trend přechodu elektráren z uhlí na plyn je nyní díky levnému plynu zřetelný v USA a díky tomu se americké emise oxidu uhličitého snížily na úroveň počátku 90. let. Firma odhaduje, že podíl uhlí na výrobě elektřiny klesne mezi lety 2010 a 2025 o 33 procent.

Jak uvádí Exxon, celosvětová poptávka po energetických surovinách v letech 2010 až 2040 stoupne o 35 procent, navyšovat jí budou hlavně Čína a Indie. Poptávka v rozvinutých oblastech jako jsou Severní Amerika či Evropa, bude stabilní, případně poklesne díky stoupající efektivitě.

**