Farmaceutická společnost Merck uvažuje o prodeji divize spotřebitelských léčiv

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Německá farmaceutická a chemická společnost Merck KGaA uvažuje o prodeji své divize spotřebitelských léčiv v hodnotě 860 milionů eur (přes 22 miliard korun), aby se mohla plně soustředit na oblast vědy a technologie. Oznámilo to vedení firmy. Akcie společnosti na zprávu zareagovaly růstem o 2,9 procenta.

Odborníci už léta poukazovali na to, že sekce, která vyrábí potravinové doplňky Seven Seas a Bion a nosní kapky Nasivin, postrádá konkurenceschopnost. Podle zdrojů agentury Reuters management neoficiálně hledá kupce už roky. Prodeji však nebyla nakloněna rodina majitelů, která ovládá 70 procent firmy a upřednostňuje diverzifikaci.

Německý výrobce dnes uvedl, že zvažuje jak plný, tak částečný prodej sekce, jakož i strategické partnerství. Proces je však v počátečním stadiu a žádné rozhodnutí zatím nepadlo.

Společnost Merck vznikla před více než 300 lety. Patří tak mezi nejstarší farmaceutické podniky na světě a je mimo jiné také největším světovým producentem tekutých krystalů, které se používají v obrazovkách. Německý Merck KGaA nemá žádnou spojitost s americkým farmaceutickým koncernem Merck & Co.