Fiat potupil Itálii, průmyslovou divizi stěhuje do Nizozemska

automobilka Fiat

automobilka Fiat Zdroj: profimedia.cz

Automobilka Fiat se otočila zády k rodné Itálii a míří do ciziny. Průmyslová odnož Fiatu Industrial, která vznikla k 1. lednu 2011 spojením výroby zemědělských a stavebních strojů CNH Global, kamionů Iveco a průmyslových a námořních aktivit Fiat Powetrain Technologies, splyne se CNH a přestěhuje se do Nizozemska.

S akciemi nového subjektu, jehož předchůdce Fiat Industrial byl kótován na burze v Miláně, se bude obchodovat v New Yorku.

„Tato operace zjednodušuje svět jménem Fiat,“ tvrdí výkonný ředitel představenstva a zároveň předseda dozorčí rady Fiatu Industrial Sergio Marchionne. Ve spojení se CNH má vzniknout světová trojka ve výrobě a obchodu s průmyslovým zbožím, první dvě příčky drží Caterpillar a Volvo. Většinový akcionář Exor, ovládající holding zakladatelské rodiny Agnelliovy, dal už k fúzi souhlas, dozorčí rada o ní teprve rozhodne.

Pro Itálii je odchod citelnou ranou. Zemi hrozí v tomto roce těžká recese, růst se má propadnout o 1,5 až dvě procenta HDP. Míra nezaměstnanosti se blíží deseti procentům, přičemž Fiat patří k největším italským zaměstnavatelům. Právě letité půtky s odbory mohly být příčinou, proč chce automobilka s průmyslovými stroji z Itálie pryč, spekuluje tisk.

Od posunu z domova si Marchionne slibuje také snazší přístup ke kapitálu. „Očekává, že se mu takto podaří snížit naše zadlužení,“ říká analytik Credit Suisse David Arnold.

Obrat potupil Itálii, průmyslovou divizi stěhuje do Nizozemska.Obrat potupil Itálii, průmyslovou divizi stěhuje do Nizozemska.

Detaily výměny akcií, na jejímž základě chce Marchionne operaci provést, nejsou zatím známy.