Finové mají připomínky. Rosatom musí doladit projekt jaderné elektrárny

Rosatom

Rosatom Zdroj: profimedia.cz

Finský úřad pro radiaci a jadernou bezpečnost (STUK) požaduje zlepšení bezpečnosti návrhu na stavbu jaderné elektrárny konsorciem Fennovoima ve finském Pyhäjoki, informoval o tom tamní tisk. Úřad vyžaduje úpravy od ruského Rosatomu, který dodá do elektrárny reaktor, aby se dodržely finské bezpečnostní požadavky.

Finský úřad pro jadernou bezpečnost vydal předběžné posouzení bezpečnosti elektrárny, která měla být postavena jako třetí v pořadí a to na severu země již v roce 2009. Tato kontrola tehdy zjistila, že tlakovodní reaktor AES-2006 od Rosatomu nesplňuje všechny bezpečnostní normy platné pro Finsko.

Podle zprávy původní návrh elektrárny nezohledňoval potenciální vnější nebezpečí jako například záplavy, požár, či zemětřesení. Standardům neodpovídaly ani opatření proti vnějším zásahům zapříčiněným lidským faktorem, jakými může být například letecké neštěstí, či průmyslová havárie.

Nedostatky byly zjištěny i v automatickém řízení elektrárny. Týkaly se regulace tlaku chlazení primárního okruhu, (systému určenému k tomu, aby se zabránilo roztavení jádra v případě nehody).

Elektrárna bude bezpečná, říká konsorcium

Fennovoima nicméně tvrdí, že elektrárna splňuje požadavky Mezinárodní agentury pro atomovou energii i evropské organizace European Utility Rrequirements. Se zahájením výstavby se původně počítalo na rok 2015. Konsorcium dodává, že elektrárna bude přizpůsobena, aby vyhovovala všem finským bezpečnostním předpisům nutným k získání licence. Výši nákladů na úpravy však Fennovoima nezveřejnila.

Finsko zavedlo po černobylské jaderné katastrofě třístupňový proces schvalování nových elektráren. V první fázi musí elektrárna získat většinový souhlas v parlamentu, poté musí s její výstavbou souhlasit vláda, která ji ve finální fázi uděluje také licenci.

Kromě bezpečnostních kritérií stanovených finským úřadem pro radiaci a jadernou bezpečnost bude podle finských úřadů v souvislosti s plány výstavby nové jaderné elektrárny nutné aktualizovat studii dopadu na tamní životní prostředí. V tento moment není jisté, zda bude muset finský parlament výstavbu elektrárny znovu projednat a zda ji dá nakonec zelenou.