Gazprom plánuje upřednostňovat domácí trh před exportem zemního plynu

Síla Sibiře

Síla Sibiře Zdroj: Reuters

Společnost Gazprom se domluvila s Ukrajinou, jak vyřeší spor o plyn.
Síla Sibiře
Síla Sibiře
Síla Sibiře
Síla Sibiře
13
Fotogalerie

Ruská plynárenská společnost Gazprom plánuje u prodeje zemního plynu upřednostňovat domácí trh před exportem. Podle agentury Interfax to řekl Sergej Gustov, který má v podniku na starosti zásobování domácích odběratelů. Gazprom totiž podle něj letos v Rusku počítá s tuhou zimou s množstvím napadeného sněhu. Zpráva přichází v den, kdy velkoobchodní cena plynu pro evropský trh přesáhla v Nizozemsku poprvé 100 eur (2531 korun) za megawatthodinu.

„Myslím, že zima bude chladná, protože se urodilo hodně jeřabin,“ cituje Interfax Gustova, který poukázal na ruskou pranostiku. “Protože jsme měli velmi teplé léto, tak zima bude chladná,“ řekl Gustov. Ten dohlíží na 200 miliard metrů krychlových, které firma každoročně prodá na domácím, tedy ruském trhu. Gustov ale zdůraznil, že to je jeho vlastní předpověď. „Vím jistě, že domácí trh je pro Gazprom prioritou a že plyn dodáme všem odběratelům v Rusku,“ dodal.

Gazprom v září dokončil výstavbu plynovodu Nord Stream 2, který má po dně Baltského moře přivádět více plynu do Evropy. Od roku 2011 už je v provozu plynovod Nord Stream 1, který má stejnou kapacitu, co je 55 miliard metrů krychlových zemního plynu ročně.

Poptávka po zemním plynu se v Evropě zvyšuje částečně v reakci na zotavování ekonomik z pandemie, vliv ale mají i nízké zásoby suroviny před nadcházející topnou sezonou. Obavy o osud dodávek a očekávaný příchod chladného počasí její růst podporují ještě více.

Gazprom je hlavní evropský dodavatel zemního plynu spolu s prodejci z Norska a z Alžírska, uvedla agentura Reuters. Evropa také odebírá zkapalněný zemní plyn (LNG), jehož cena je vyšší. Gazprom plní své prodejní závazky podle dlouhodobých smluv, ale dodávky nezvyšuje, což přispívá k nárůstu cen plynu na trhu.