Gumotex letos očekává o desetinu vyšší tržby než loni 2,46 miliardy

Expandia získala většinový podíl v Gumotextu

Expandia získala většinový podíl v Gumotextu Zdroj: ctk

Břeclavská společnost Gumotex letos očekává tržby 2,46 miliardy korun, což je zhruba o desetinu více než loni. Vedení firmy také schválilo strategický plán do roku 2018. V tomto roce by měly tržby poprvé překonat hranici tří miliard korun, uvedl ve firemním časopise interní auditor Vladimír Chmela.

Letošní rok firma vykazuje velmi dobrý provozní zisk a také rentabilitu, v červnu dostali zaměstnanci mimořádnou odměnu. Oba ukazatele by se měly do budoucna ještě zlepšovat. „Naši akcionáři nastavili již v minulé strategii výrazně růstové cíle,“ uvedl Chmela. Od loňského roku je majoritním vlastníkem akcií finanční skupina Expandia.

Podle generálního ředitele Jiřího Kalužíka jsou tři cesty ke zvyšování tržeb a dalších ekonomických ukazatelů. „Jednou z nich je organický růst stávajících byznysů, další cesta jsou inovativní materiály a třetí cesta jsou případné akvizice. Zvažujeme nákup nových firem a posílení pozice na trhu,“ řekl.

Strategický plán počítá příští rok s růstem tržeb na 2,64 miliardy korun a v roce 2018 na 3,07 miliardy.

Ke klíčovým odvětvím, pro něž Gumotex vyrábí, patří autoprůmysl. Automobilkám dodává interiérové doplňky. Dále vyrábí jádra pro nafukovací matrace, které dodává americkému partnerovi. Vyrábí také záchranné systémy a nafukovací čluny. Zaměstnává okolo 1200 lidí a kromě Břeclavi má výrobní závody či dceřiné firmy v Jaroměři, Mostě, Rožnově pod Radhoštěm a slovenské Myjavě.