Hitachi se vrací do Trianglu, místo LCD bude dělat autotlumiče

Hitachi, Žatec

Hitachi, Žatec

Japonský strojírenský koncern Hitachi obnoví výrobu v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Továrnu, v níž v roce 2009 skončil s výrobou LCD obrazovek, využije na výrobu tlumičů do automobilů. Vyrábět chce od března 2013 a během roku počítá s náborem minimálně 300 lidí. To je zhruba třetina původního počtu, vedení Hitachi ale nevylučuje další rozšíření provozu.

Továrna, kterou si Hitachi v zóně postavila, zatím vyráběla jen menší část své historie. Provoz tam začal v roce 2007, už na začátku roku 2009 ale přišlo ukončení výroby a propuštění všech 800 zaměstnanců. Teď ji chce využít jiná divize koncernu, která vyrábí autodíly. Na začátku roku 2013 chce nabrat prvních 150 lidí, zahájit výrobu a během roku zaměstnat minimálně dalších 150. „Nechceme takový prudký růst jako tehdy, místo toho chceme stabilní výrobu i počty zaměstnanců,“ řekl ředitel evropské divize Hitachi Automotive Systems Takaši Širaiši.

Výrobní program zatím vedení nechce příliš specifikovat, ví se jen, že půjde o tlumiče do aut a že by mělo jít o největší podobný závod firmy v Evropě. Hitachi nevylučuje ani rozšíření výroby, v 25hektarovém závodě prý zbude místa víc než dost.

Do Trianglu přitom v posledních dvou letech přicházejí především výrobci autodílů. Láká je hlavně výhodná poloha. „Stačí se podívat na polohu Žatce a pochopíte, proč jsme sem šli,“ řekl vloni na podzim provozní ředitel výrobce interiérů Johnson Controls Wolfgang Engelhard, načež ukázal na mapu, na níž byla okolo Žatce nakreslená kružnice o poloměru zhruba 150 kilometrů. V ní tehdy bylo vyznačených sedm automobilek v Čechách a v Sasku.

Hitachi zatím nespecifikovalo ani odběratele. „Můžeme jen prozradit, že to jsou zákazníci vně Česka. Nejen Německo, ale i další země,“ uvedl ředitel českého závodu Džacuhiko Abe.