Hluboké mrazy způsobily rekordní spotřebu elektřiny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Foto Aha! – Pavel Ryšlink, ČTK, HZS

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie
Česká elektrizační síť dnes dopoledne kvůli mrazům překonala rekordní zatížení. Informaci přinesla mluvčí provozovatele přenosové soustavy ČEPS Hana Klímová. Průměrná hodinová hodnota zatížení soustavy podle ní mezi 09:00 až 10:00 činila 11.968 megawattů (MW), čímž byl překonán úterní rekord ve výši 11 946 MW. Okamžité hodnoty pak podle Klímové překračovaly v některých časových intervalech dnešního dopoledne hodnotu 12 tisíc MW. Šlo tak o nejvyšší okamžitou spotřebu elektřiny od roku 1990, od kdy jsou srovnatelné údaje k dispozici.

Dispečeři ČEPS podle Klímové nicméně zaznamenávají podobný nárůst spotřeby elektřiny každou zimu a jsou na něj plně připraveni. "Rekordní zatížení soustavy nastává vždy v zimě, nejčastěji v prosinci, lednu či únoru, v pracovní dny od pondělí do čtvrtka a v okamžiku, kdy na území České republiky trvají celodenní mrazy," uvedla mluvčí. Spotřebu elektřiny podle ní kromě průmyslových provozů v plném běhu ovlivňuje topení, které přirozeně v mrazivých dnech běží většinou naplno.

"Pokud včerejší historické okamžité spotřeby atakovaly dopoledne hranici 12.000 MW, pak týden předtím v úterý to bylo na úrovni 11.200 MW, tedy o 800 MW méně. To je výkon velké uhelné elektrárny - Dětmarovice nebo Tušimice II," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

V zimě je podle něj spotřeba elektřiny vždy výrazně vyšší než v létě, a to zhruba o třetinu. "I když v Česku jen několik procent domácností topí elektřinou, projeví se vyšší spotřeba především u podniků. Na růstu spotřeby se významně podílí mimo jiné sklady, které rostou kolem velkých měst," uvedl.

Jeden stupeň Celsia směrem dolů podle mluvčího zvyšuje aktuální spotřebu o zhruba 70 MW, tedy o 0,5 procenta. "Jde o průměr, který během dne velmi kolísá a někdy dosáhne hodnot až třeba 150 MW. To platí ale do úrovně zhruba minus 10 stupňů, pak již se větší mrazy příliš neprojevují," dodal Kříž.

Mráz trápí Česko od víkendu a v pořadí třetí noc za sebou byly na řadě měřicích stanic překonány teplotní rekordy. V noci na dnešek zaznamenali meteorologové nejnižší teplotu na Rolavě v Krušných horách, kde teploměr ukázal minus 25,2 stupně Celsia. Na severu Moravy podle dostupných informací připravil mráz o život zřejmě i šest lidí, příčinu jejich úmrtí ale musí ještě potvrdit pitva.

Meteorologové v souvislosti s počasím proto doporučují, aby malé děti, nemocní a staří lidé při mrazu omezili pobyt venku. V případě, že se tomu nevyhnou, se chránili několika vrstvami teplého oblečení a teplou obuví. Současně by se lidé měli vyvarovat pití alkoholu, který rozšiřuje cévy, a tím dochází k vyšším tepelným ztrátám. Proti prochladnutí naopak pomáhá pohyb a teplé nápoje a jídlo.