Holdingu CSG se daří v oblasti letectví, výroby speciální techniky, radarů i brzdových systémů

Zdroj: CZECHOSLOVAK GROUP

Skupina Czechoslovak Group (CSG), která je od roku 2018 stoprocentně vlastněna podnikatelem Michalem Strnadem, zveřejnila hospodářské výsledky za rok 2018, ze kterých vyplývá, že tržby i EBITDA meziročně vzrostly téměř o polovinu. Významný růst hospodářských výsledků zapříčinily především klíčové firmy holdingu, mezi které patří Eldis Pardubice, Excalibur Army, Tatra Defence Vehicle, Dako-CZ, Česká letecká servisní, ale i slovenská část holdingu patřící do skupiny MSM Group.

Skupina CSG tak za rok 2018 dosáhla tržeb v hodnotě 11,5 miliardy korun a EBITDA ve výši 1,9 miliardy korun. „Významný podíl na růstu hospodářských výsledků měly klíčové společnosti, které poskytují služby v oblasti letectví a leteckého výcviku, výroby speciálních pozemních vozidel, výroby radarů a produkce brzdových systémů pro kolejová vozidla,“ uvádí k hospodaření majitel skupiny CSG Michal Strnad.

Letectví, brzdové systémy i speciální technika a radary

Za jednoho z největších „skokanů roku“ ve skupině CSG lze označit společnost Dako-CZ, která je jediným českým a jedním ze tří světových výrobců brzdových systémů pro kolejová vozidla. Tržby Dako-CZ v roce 2018 meziročně vzrostly o 26 procent ze 738 na 927 milionů korun a EBITDA významně o 65 procent z 91 na 150 milionů korun. Tento klíčový ukazatel také dokládá, že třemošnický podnik má za sebou nejlepší rok ve své historii.

CZECHOSLOVAK GROUP

Další významnou společností, která stojí za růstem hospodářských výsledků celé skupiny, je výrobce radarů pro řízení civilního letového provozu, firma Eldis Pardubice. Ta v roce 2018 dosáhla tržeb v hodnotě 351 milionů korun a EBITDA ve výši 143 milionů korun. Mimo to také docílila významného obchodního úspěchu, kdy v průběhu minulého roku podepsala kontrakt na vývoz třinácti letištních radarů do Číny.

Nejmladší zbrojovka v Česku

Poprvé po třech letech od založení se do černých čísel dostala nejmladší zbrojní továrna v České republice, podnik Tatra Defence Vehicle, který je mimo jiné exkluzivním výrobcem kolových obrněných vozidel Pandur II 8x8 CZ. Zbrojovka, jejíž tržby dosáhly 321 milionů korun a EBITDA 39 milionů korun, spolupracuje s automobilkou Tatra Trucks na výrobě obrněných vozidel typu TITUS, které v 62 kusech obdrží v příštích letech Armáda České republiky.

CZECHOSLOVAK GROUP

Dalšímu podniku, kterému se v roce 2018 se dařilo, je i Excalibur Army, který kromě sortimentu generálních oprav a modernizací starších vozidel, loni poprvé uspěl i s novým a vlastním výrobkem, kolovým obrněncem Patriot na podvozku Tatra, jehož druhou generaci představil na letošním veltrhu IDET. Excalibur Army dosáhl tržeb v hodnotě téměř 3 miliardy korun a EBITDA měl ve výši 556 milionů korun.

CZECHOSLOVAK GROUP

Nový majitel, lepší výsledky

Pod novým majitelem se také významně daří firmě Česká letecká servisní (ČLS), která se zabývá výrobou a modernizací avioniky, speciálního vybavení a náhradních dílů do letecké techniky. ČLS, která dosáhla tržeb ve výši 1,24 miliardy korun a EBITDA v hodnotě 328 milionů korun, je součástí holdingu CSG od roku 2016, kdy skupina odkoupila majoritní podíl akcií od firmy Omnipol a pod nový vlastníkem se podařilo její hospodaření významně zlepšit.

CZECHOSLOVAK GROUP

Významné hospodářské výsledky v roce 2018 přinesla i slovenská větev holdingu CSG. Společnost MSM Martin, která se zabývá mimo jiné opravou, modernizací a prodlužováním životního cyklu vojenské techniky, dosáhla tržeb v hodnotě 1,66 miliardy korun a EBITDA ve výši 268 milionů korun. Tržby podniku ZVS holding, který zajišťuje speciální výrobu v oblasti velkorážní, středorážní a malorážní munice, byly v minulém roce ve výši 680 milionů korun a EBITDA v hodnotě 46 milionů korun.

CZECHOSLOVAK GROUP

Důležitou událostí celé skupiny CSG v roce 2018 bylo předání vlastnictví holdingu z jedné generace rodiny na druhou. Zakladatel skupiny Jaroslav Strnad převedl 100procentní podíl holdingové společnosti na syna Michala Strnada. Z hlediska vnitřního chodu CSG se ale nejednalo o velkou změnu, protože Michal Strnad již několik let působil ve skupině jako generální ředitel.