Hollandia zvýší výrobu jogurtů, pomohou jí k tomu investice přes 150 milionů

Hollandia

Hollandia Zdroj: čtk

Jeden z největších tuzemských mlékárenských producentů chce do dvou let investovat přes 150 milionů korun. Dosáhne tak více než polovičního růstu výroby.

Největší investici ve své pětadvacetileté historii chystá karlovarský výrobců jogurtů Hollandia. Patří přitom do skupiny Hopi podnikatele Františka Piškanina, která se původně zaobírala logistikou. Mlékárna chce zvýšit kapacitu výroby o více než polovinu – nejen kvůli poptávce v Česku, ale i na nových zahraničních trzích, například v Polsku.

„Produkujeme sto tun výrobků denně, poté bychom měli mít výkon kolem sto šedesáti tun,“ uvedl generální ředitel firmy a její menšinový majitel Michal Škoda. Do zdokonalení výroby a zázemí už teď směřuje každoročně patnáct až dvacet milionů korun. Letos například na vylepšení čističky odpadních vod a nové výrobní kapacity. „Čeká nás objednání nového plniče, skladů a stavba expedice. Vše za zhruba 150 až 180 milionů korun během dvou let,“ plánuje Škoda.

Hollandia zpracovává devadesát tisíc litrů kravského mléka denně. Z toho zhruba desetina připadá na biomléko z vlastní farmy Otročín. Ta by se také měla podílet na zvýšení výroby – cílem u biomléka je dostat se na deset tisíc litrů mléka denně. Na trhu začala být firma brána vážně kolem roku 1996, kdy začala vyrábět pět až deset tun jogurtů denně. Zásadním milníkem se stala stavba nynějšího stálého provozu za 140 milionů korun v roce 2003, díky níž stoupla produkce jogurtů na pětadvacet tun denně.

Dnes je to čtyřikrát tolik. Hollandia předloni utržila více než tři čtvrtě miliardy korun, nejvíce v historii. Meziroční růst činil sedmnáct procent. Čistý zisk přitom stoupl o čtyři procenta na 38 milionů korun.

Byznys story firmy Hollandia čtěte zítra v deníku E15