Dcera Třineckých železáren postaví válcovnu za 83 milionů

Třinecké železárny spouští novou koksárenskou baterii

Třinecké železárny spouští novou koksárenskou baterii Zdroj: čtk

Třinecké železárny spouští novou koksárenskou baterii
železárny
Železárny Dunaferr
hutě, železárny
Třinecké železárny spouští novou koksárenskou baterii
8
Fotogalerie

Frýdecko-místecká dcera Třineckých železáren, společnost , zvýší o polovinu kapacitu válcovny. Od druhé poloviny příštího roku vychrlí tamní válcovací stolice místo stávajících osmi tisíc tun speciálních profilů až dvanáct tisíc tun. Profily se používají především v automobilovém průmyslu pro výrobu závěsů dveří.

 Nové výrobní zařízení bude stát 83 milionů korun a firma si na jeho pořízení vezme investiční úvěr. „Po modernizaci bude možné válcovat větší a složitější tvary. Převážná část nové výroby půjde k zákazníkům ve strojírenském a stavebním průmyslu,“ vysvětluje mluvčí Třineckých železáren Petra Jurásková. Loni se válcovna na tržbách VÚHŽ ve výši 576 milionů korun podílela ze 42 procent. Po zvýšení kapacity se tento podíl zvedne o deset až dvacet procent. Nově instalovaná zařízení budou vybavena čidly, která zajistí automatizaci výrobního procesu.

Konstrukce válcovací stolice bude výrazně flexibilnější, při změně válcovaného tvaru zabere přestavba válců pouhou půlhodinu oproti nynějším dvěma hodinám. Po loňském rekordním prvním pololetí, kdy společnost prodala čtyři tisíce tun válcovaných profilů, přišel ve druhé polovině roku propad. Nejvíce se na něm podepsala krize na automobilovém trhu v Brazílii a v Rusku.

Slabší poptávka panovala také na trhu obráběcích strojů, jejichž výrobci jsou odběrateli VÚHŽ. Díky nově získaným zákazníkům se však letos situace zlepšila. Kromě válcovny živí společnost VÚHŽ také slévárenská výroba odlitků, která se na tržbách podílí skoro ze čtvrtiny.

Loni slévárna zažila s růstem tržeb o 32 procent historicky nejúspěšnější rok. Pětina tržeb pochází z dodávek měřicích a automatizačních systémů pro hutě a ocelárny. Jejich odbyt brzdí útlum ocelářství v Číně. Hospodaření VÚHŽ posiluje podle managementu uměle oslabený kurz domácí měny vůči euru, který Česká národní banka hodlá udržovat kolem 27 korun za euro ještě nejméně v první polovině příštího roku.