Hyundai zahájí v Nošovicích výrobu vůbec prvního elektromobilu sestaveného v Česku

Hyundai zahájí v Nošovicích výrobu elektromobilu Kona.

Hyundai zahájí v Nošovicích výrobu elektromobilu Kona. Zdroj: Hyundai

Hyundai zahájí v Nošovicích výrobu elektromobilu Kona.
Hyundai zahájí v Nošovicích výrobu elektromobilu Kona.
Hyundai zahájí v Nošovicích výrobu elektromobilu Kona.
4
Fotogalerie

Automobilka Hyundai letos v závodě v Nošovicích na Frýdecko-Místecku vyrobí 30 tisíc elektrických vozidel Kona Electric. Nyní dokončuje přípravy na březnové zahájení výroby. Musela kvůli tomu udělat například změny v procesu lakování, uvedl mluvčí automobilky Pavel Barvík.

Kona bude prvním elektrickým vozem vyráběným v České republice. Kromě tuzemska budou vozidla určena pro významné evropské trhy, jakými jsou Německo, Francie, Nizozemsko, Norsko, Slovensko a Polsko. Na zahájení výroby tohoto modelu se slezský závod připravoval několik měsíců.

„Hlavní změny v rámci výroby byly provedeny na lisovně a svařovně. Stroje se zde mění několikrát denně, aby se vyrobily různé části vozů pro modelové řady i30, Tucson a nyní i Konu Electric. Každou formu pro lisování musí být možné vyměnit během pěti minut,“ řekl Barvík.

Kona je prvním vozem vyráběným v Nošovicích, který firma nabízí s barevně odlišnou střechou, proto musela lakovna uělat změny v procesu lakování. „Bylo potřeba odpovídajícím způsobem vybavit také linku finální montáže a speciálně proškolit zaměstnance. Speciálně pro elektromobil pak vznikla nová fáze výroby zahrnující skladování a instalaci elektrických baterií,“ uvedl Barvík.

Firma vytvořila nový sklad baterií s vlastní distribucí uvnitř závodu s automatizovanými roboty, kteří dodávají baterie na nově uspořádanou montážní linku. Baterie budou do Nošovic dodávány z Evropy, což má zaručit stabilitu dodávek s kratší vzdáleností do závodu.

Nošovická továrna je jediným výrobním závodem Hyundai v Evropské unii. „Se zahájením výroby vozů Kona Electric v závodě společnost Hyundai dále upevňuje své postavení předního poskytovatele řešení elektromobility v Evropě. Rozšířením výroby do Evropy budeme ještě lépe schopni uspokojovat poptávku na evropském trhu,“ uvedl prezident a generální ředitel společnosti Hyundai Motor Europe Tong U-čche (Dong Woo Choi).

Automobilka Hyundai zaměstnává v Nošovicích zhruba 3300 lidí. Loni vyrobila 309 500 aut, což představovalo meziročně pokles o devět procent. Letošní plán výroby ještě firma neoznámila. V roce 2018 vytvořila zisk 7,22 miliardy korun (o 531 milionů vyšší než v roce 2017) a tržby 129,26 miliardy korun (o 7,4 miliardy nižší). V současné době se v Nošovicích vyrábí typ Hyundai Tucson a pět verzí modelu Hyundai i30. Vozy se vyvážejí do 69 zemí.