Analýza: Koronavirus je zlý čínský sen, který výrazně zpomalí její otevírání světu

Příprava postelí na stadionu Hongshan, který přeměnili na provizorní nemocnici po propuknutí Koronaviru ve Wuhanu

Příprava postelí na stadionu Hongshan, který přeměnili na provizorní nemocnici po propuknutí Koronaviru ve Wuhanu Zdroj: Reuters

Podezření na nákazu koronavirem řeší už i čeští hygienici.
Podezření na nákazu koronavirem řeší už i čeští hygienici.
Koronavirus dopadá na světovou ekonomiku
Koronavirus dopadá na světovou ekonomiku
Pracovníci připravují postele v kongresovém centru, které bylo přeměněno na dočasnou nemocnici ve Wu-chanu v provincii Hubei ve střední Číně. Čína uvedla, že v úterý počet infekcí způsobených novým virem překonal 20 000.
7
Fotogalerie

Čína se po tisíciletí snažila okouzlit a zlákat své protivníky, nikoliv je porážet silou zbraní. Tak charakterizoval ambice říše středu ve vztahu k okolnímu světu přední analytik mezinárodních vztahů Henry Kissinger ve své knize Uspořádání světa.

Ekonomický a technologický nástup nejlidnatější země v jistém smyslu navazuje na tradiční čínskou strategii. Šíření koronaviru – a zvláště selhání čínských úřadů v rané fázi epidemie, kdy se snažily tutlat informace – je ale v přímém rozporu s čínským úsilím o prestiž a úctu. V samotném Pekingu to tak možná vnímají silněji než v jiných metropolích, i když to nedávají najevo.

Progresivní prezident

Navzdory své kariéře stranického aparátčíka a autoritářskému způsobu vlády je čínský vůdce Si Ťin-pching rozhodným advokátem otevírání Číny světu. A také jejího výrazného zapojení do mezinárodní ekonomiky. Čínští komunisté počítají s tím, že Peking bude postupně přizpůsobovat globální řád svým představám. O tom všem je také „čínský sen“ – slovní spojení, které mělo charakterizovat éru jeho vlády. Teď ovšem Si Ťin-pching upozorňuje, že virus může mít nepříjemné dopady nejenom na zdraví lidí, ale také na čínskou sociální i hospodářskou stabilitu a vyhlašovaný proces otevírání Číny světu.

Je jasné a ani není divu, že dočasně platí pravý opak. Čína se před světem v posledních dnech uzavírala. Nastupující ekonomická velmoc omezila pohyb osob, zboží i služeb – ať v důsledku svých vlastních opatření proti šíření nákazy, nebo vzhledem k restriktivním obranným krokům ostatních zemí. Šíření viru na další místa zeměkoule by pro Peking bylo noční můrou, i kdyby se Číňané žádných pochybení nedopustili. Vládci v Pekingu mají pocit a jsou hrdí na to, že přinášejí světu stabilitu. Nikoliv nejistotu a nestabilitu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!