Ikonický vůz DeLorean se vrací do budoucnosti a do výroby

DeLorean DMC-12

DeLorean DMC-12 Zdroj: free license, CC BY-SA 3.0 wikimedia

Jedna z motoristických ikon americké kinematografie se vrací na výrobní linky: automobilka DeLorean Motor Company získala povolení k opětovnému zahájení produkce. Stříbrný vůz DeLorean se proslavil v kultovní filmové sérii Návrat do budoucnosti.

„Je to úžasná zpráva, pro firmu to znamená naprostý obrat v dosavadním fungování,“ uvedl pro tamní rádio KPRC ředitel automobilky Stephen Wynne s tím, že malovýrobu nových vozů měla firma po přestěhování do texaského městečka Humble v roce 1987 zakázánu a věnovala se jen restaurování/repasování dříve vyrobených kusů.

Wynne hodlá začít vyrábět přesnou repliku modelu z roku 1982 a odhadl, že má zásoby materiálu zhruba na tři stovky vozů. Tempo produkce by mělo činit vůz měsíčně, postupně až vůz týdně. Více než 325 ročně jich podle zákona stejně nesmí vyprodukovat.

Repasované DeLoreany lze pořídit za 45 až 55 tisíc dolarů, Wynne předpokládá, že se s novými kusy vejde pod 100 tisíc dolarů, cena prý bude závislá na tom, který z nynějších V6 motorů na trhu do vozu vybere. „Ke změně vzhledu vozu není jediný důvod, ale samozřejmě prověříme, které části auta by potřebovaly trochu ‚osvěžit‘,“ dodal s tím, že první kus by měl sjet z výrobní linky někdy počátkem příštího roku. Nyní prý jedná s výrobci převodovek a brzd.