Internetovému prodejci MT-nábytek loni rostly tržby na miliardu

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Internetový prodejce nábytku MT-nábytek loni zvýšil tržby o třetinu na více než jednu miliardu korun a od svého založení v roce 2011 se stal jedním z největších on-line prodejců nábytku v ČR. Zhruba tři čtvrtiny tržeb zajišťuje dominantní český trh, firma však působí i na Slovensku a od loňska také v Maďarsku. E-shop provozuje brněnská firma Exiteria.

"Rozvoji a expanzi nahrává všeobecný trend on-line prodejů, lidé neváhají na internetu nakupovat i zboží velkých rozměrů," uvedl Fišer. Původně šlo o malý e-shop, kterému však rostly tržby ročně o desítky procent. Důvodem úspěchu byla právě i expanze do zahraničí. Nyní zakladatelé uvažují, že se rozšíří i do dalších zemí.

Na rozdíl od řady e-shopů disponuje firma i vlastní autodopravou. "Máme 60 dodávek a 20 kamionů. Na konci loňského roku jsme otevřeli v Zelenči u Prahy nové logistické centrum, díky kterému je možné rychleji zpracovávat objednávky a zboží je u zákazníků dříve," řekl Fišer. Druhé distribuční centrum je v Rousínově na Vyškovsku.

Zákazníci si mohou koupit nábytek od více než 40 výrobců, jak od tuzemských, tak od zahraničních, většinou evropských. Vybírat je možné ze zhruba 9500 kusů nábytku. "Nejčastěji prodávaným nábytkem byly loni sedací soupravy, skříně, obývací stěny a postele," uvedl Fišer. Průměrná cena objednaného zboží byla v uplynulém roce 7500 korun.

Na začátku existence měla firma tři zaměstnance, postupně se rozrůstala a aktuálně jich má 300. Jejími internetovými konkurenty jsou v Česku například e-shop Nejlevnejsinabytek.cz. Vzhledem k rychle rostoucí oblibě nákupu nábytku po internetu se konkurencí stávají i velké řetězce, které dlouho těžily téměř výlučně z prodejů v kamenných obchodech.