Japonská Takeda je na prahu největší akvizice v historii země

Takeda

Takeda Zdroj: profimedia.cz

Shire
Takeda
3
Fotogalerie

Irská farmaceutická firma Shire je ochotna doporučit svým akcionářům upravenou nabídku na převzetí japonskou společností Takeda Pharmaceutical za 64 miliard dolarů (1,3 bilionu korun). Pokud by k obchodu skutečně došlo, jednalo by se o největší akvizici v odvětví v letošním roce a největší akvizici provedenou japonskou firmou v historii.

Akcie Takedy na zprávu nicméně během středy zareagovaly poklesem, protože investoři se obávají, že firma nebude schopna koupit dvakrát větší společnost, než je sama. Shire od března již odmítla pět nabídek od Takedy, připomněl internetový server BBC. Aktuální návrh je o 4,3 procenta vyšší než předchozí.

Podle dnešního sdělení Shire by si její akcionáři ponechali téměř polovinu sloučené společnosti a její nově vydané akcie by se obchodovaly v Japonsku a Spojených státech. Firma dodala, že jednání by měla být uzavřena do 8. května, ale lhůtu bude možné v případě potřeby prodloužit.

Takeda si od koupě společnosti Shire slibuje posílení svého portfolia léků na rakovinu, žaludek a léčbu mozku. Jejím záměrem je stát se globálním hráčem na poli farmacie a konkurovat gigantům typu amerického Pfizeru.

Shire minulý týden uvedla, že odprodá svou divizi pro léčbu rakoviny francouzské společnosti Servier za 1,7 miliardy liber (zhruba 49 miliard korun). Dohodu firmy uzavřely v prosinci a Irové zdůraznili, že nesouvisí s možností převzetí Takedou.

Ve farmaceutickém odvětví letos prudce vzrostl počet převzetí a akvizic, protože velcí hráči hledají firmy se slibnými léky, kterými by rozšířily svoji nabídku. Převzetí firmy Shire by tento trend mohlo ještě posílit, uvedl server BBC.