Japonská vláda popírá plán na znárodnění Tepca

Tepco

Tepco Zdroj: myweathertech.com

Japonský ministr obchodu Jukio Edano popřel zprávy o tom, že stát chce v příštím roce koupit akcie provozovatele poškozené fukušimské elektrárny za zhruba bilion jenů. To by se fakticky rovnalo znárodnění společnosti Tokyo Electric Power (Tepco), které vláda už v listopadu poskytla 900 miliard jenů na odškodění pro lidi postižené havárií.

Spekulace o finanční injekci pro firmu se v médiích šířily v uplynulých dnech. Psalo se o tom, že by celková pomoc pro firmu mohla v příštích čtyřech letech činit tři biliony jenů a částečně by se na ní mohli podílet i soukromí věřitelé. Edano prohlásil, že Tepco v současnosti nepřišlo s žádnými požadavky, takže nedošlo k žádné dohodě.

Budoucnost Tepca coby soukromé společnosti je přitom zpochybňována už od březnové havárie. „V hlavě zvažujeme všechny možnosti,“ podotkl nyní ministr.

Zatím se počítá s tím, že vyřazení poškozených reaktorů elektrárny z provozu bude stát 1,2 bilionu jenů. Vzhledem k mnoha nejistým faktorům ale může být konečná částka jiná. Likvidaci nehody stále provází řada problémů.

Tepco dnes odvolalo plán na vypouštění vody použité k chlazení roztavených jader reaktorů do moře. Záměr předtím vyvolal velké protesty rybářů. Voda sice po chlazení reaktorů prošla dekontaminací, stále v ní však zůstává určitá úroveň radiace.

Společnost dnes rovněž oznámila, že má v plánu seškrtat v následujících deseti letech výdaje o dalších sto miliard jenů. Ve snaze dostat se z finančních problémů se také hovoří o možnosti prodeje některých elektráren. Vedení firmy však zatím nechce říct, kterých zařízení by se to mělo týkat, a kdy by ke změně majitele mělo dojít.