Japonsko chystá restart jaderných reaktorů

Jaderná elektrárna Fukušima

Jaderná elektrárna Fukušima Zdroj: reuters

Více než 3,5 roku od katastrofy v jaderné elektrárně ve Fukušimě se Japonsko začíná pomalu vracet k nukleární energii. Příslušná vládní komise už v polovině září schválila spuštění dvou reaktorů ve městě Sendai na ostrově Kjúšú. Bezpečnost elektráren je prioritou, ubezpečil premiér Šinzó Abe.

Po havári ve Fukušimě, kterou na jaře 2011 způsobila ničivá vlna tsunami, uzavřela vláda premiéra Naota Kana všechny jaderné elektrárny.

Abe: Nespustíme elektrárny, kterými se nebudeme stoprocentně jistí

Současná vláda Šinzóa Abeho, silně zaměřená na podporu byznysu, se však netají záměrem spustit zahálející reaktory co nejdříve, často i přes odpor veřejnosti. Před dvěma lety zřídila komisi za účelem zlepšení dohledu nad jadernými zařízeními, v jejíž pravomoci je znovuspuštění reaktorů povolit. Sendai je dosud prvním případem, kdy komise shledala, že případný provoz elektrárny by byl dostatečně bezpečný. První elektrárny by měly být zprovozněné už v zimě.

Premiér Abe v pondělí v souvislosti s chystaným restartem ujistil, že japonské úřady nespustí uzavřené jaderné elektrárny, pokud si nebudou jisté jejich stoprocentní bezpečností. „Pouze bezpečná zařízení se budou moci vrátit zpět do provozu,“ uvedl Abe.

Rozhodnutí komise je klíčové. Provozovatel elektrárny Kyushu Electric Power Company však ještě v následujících měsících musí získat povolení k zahájení provozu od místních úřadů. To může být problematické, protože Kjúšú je oblast silné tektonické činnosti. Místní úřady proto vyhlásily měsíc dlouhé období pro veřejnou diskusi, během níž obdržely na 17 tisíc komentářů, většinou nesouhlasných. Konečné rozhodnutí, které je v rukou premiéra Abeho, se očekává začátkem prosince.