Jelínek chce mít na Kampě svůj Distillery Land. Stavba by mohla začít příští rok

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Tomas Hlustik via Flickr

Po více než čtyřech letech plánů, příprav a sporů o cenu pozemku se likérce Rudolf Jelínek otevírá možnost postavit i v Praze svou reprezentační prodejnu a muzeum. První Distillery Land již stojí ve Vizovicích. Likérka s prvorepublikovou tradicí jej chce vybudovat na Kampě v původně renesančním domě U bílé botky, v němž mimo jiné žila herečka Slávka Budínová.

„Pokud vše dobře půjde, věřím, že do konce roku bychom mohli mít stavební povolení a v příštím roce mohli pražský Distillery Land začít budovat,“ řekl deníku E15 předseda představenstva likérky Pavel Dvořáček. „Do konce roku 2016 bychom mohli mít muzeum hotové a slavnostně jej otevřít a provozovat,“ dodal.

Likérka získala dům a pozemky po letech jednání v roce 2011. Potřebovala ale dokoupit pozemek o výměře 49 metrů čtverečních, který leží pod jedním z koupených objektů, ale patřil Praze 1. Po letech sporů o cenu pozemku, za který prý radnice chtěla až pět milionů korun, tedy sto tisíc korun za metr čtvereční, se letos obě strany dohodly.

„Nakonec se podařilo po změně zastupitelstva letos v červnu pozemek koupit za jeden a půl milionu, což odpovídá dlouhodobým cenám a průměru, za jaký Praha 1 v posledních pěti letech prodávala pozemky. Z mého pohledu to nyní odpovídá reálné ceně,“ dodal Dvořáček. Oproti původním plánům tak ale otevření „vizovického velvyslanectví v Praze“ nabralo tříleté zpoždění.

Distillery Land funguje už ve Vizovicích

Vizovický Distillery Land za zhruba 32 milionů korun otevřela likérka před několika lety. Dlouhodobě ale usilovala o prostor pro obdobný projekt v hlavním městě. Návštěvníci by v něm měli najít kompletní nabídku vizovických pálenek či informace o historii firmy, tradici pěstování ovoce a pálení ovocných destilátů. Součástí by měly být i společenské prostory pro konání výstav, prezentací či firemních akcí.

Pavel Kadlec: Zdražovat lihoviny už nejde. Konkurence je velká