Jihočeská ZVVZ chce dodávat do jaderné elektrárny v Íránu

Iránská elektrárna v Búšéhru

Iránská elektrárna v Búšéhru Zdroj: ctk

Pokud dojde ke zrušení zákazu dodávek pro íránskou jadernou elektrárnu Búšehr, je skupina ZVVZ připravena ucházet se o nové dodávky pro tuto elektrárnu. Zrušení zákazu dodávek pro české firmy navrhne ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Materiál byl projednán ve zkráceném meziresortním připomínkovém řízení. Stávající zákaz dodávek platí od roku 2000. Elektrárna v Búšehru je jedinou jadernou elektrárnou v Íránu. V provozu je zatím jediný ze čtyř plánovaných reaktorů.

Zákon z roku 2000 reagoval na záměr jihočeské firmy ZVVZ Milevsko dodat do elektrárny Búšehr vzduchotechniku. Tento obchod tenkrát kritizovaly Británie a USA, které měly podezření, že Írán zneužívá civilní programy ke krytí nukleárních projektů. Norma nyní zakazuje českým výrobcům vyvážet zboží, poskytovat služby, dokumentaci nebo informace v souvislosti s budovanou elektrárnou v Búšehru.

Podle Zuntycha ZVVZ Group průběžně zvyšuje technickou úroveň vzduchotechnické produkce určené pro jaderné elektrárny podle požadavku nových norem, posilujících jejich bezpečnostní parametry. „Neustálé zvyšování bezpečnosti jaderných zařízení představuje zcela jednoznačný trend. Ať už v rámci EU nebo mimo ní. Dokonalá původní technická dokumentace k výrobkům je tedy základem při ucházení se o tyto zakázky,“ dodal mluvčí skupiny Zdeněk Zuntych.

Po zrušení zákona budou moci podnikatelé do Íránu volně vyvážet zboží, které nepodléhá kontrolnímu režimu. V případě zboží podléhajícího kontrolnímu režimu pak podle práva EU, s výjimkou položek uvedených na seznamu Režimu kontroly raketových technologií.

Obrovská šance

O spolupráci v jaderné energetice tento týden v Praze jednali český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a íránský viceprezident Alí Akbar Sálehí. Shodli se na tom, že jde o obrovskou šancí pro česko-íránské vztahy.

Česká diplomacie i byznys se snaží uvolnění sankcí využít a navázat na dobré vztahy, které s Teheránem mělo Československo. Během posledních měsíců se tak odehrálo hned několik jednání na ministerské úrovni, do Teheránu také odletěly početné delegace českých podnikatelů.

Milevskou holdingovou společnost ZVVZ GROUP tvoří šest firem. Vedle největší, obchodně inženýringové ZVVZ-Enven Engineering a výrobní ZVVZ MACHINERY, jde o ZVVZ a.s., ZVVZ Nemovitosti, ZVVZ Energo a ZVVZ Invest.