Kejval pronikl do představenstva nizozemského Ahrendu

Jiří Kejval se probojoval do představenstva nizozemského Ahrendu

Jiří Kejval se probojoval do představenstva nizozemského Ahrendu Zdroj: Euro Tomas Novak

Šéf výrobce kancelářského nábytku Techo Jiří Kejval nastupuje tento týden do představenstva nizozemské společnosti Royal Ahrend. Kejvalovi, který Techo zakládal a původně spoluvlastnil, se naplnily ambice z roku 2008, kdy Ahrendu prodával zbylý čtvrtinový podíl v podniku.

Do extrémně konzervativního prostředí se mu podařilo prosadit jako teprve třetímu cizinci a prvnímu ze střední a východní Evropy. „Budu mít možnost aktivně se účastnit řízení celé společnosti a řešit její problematiku. Na starosti budu mít například globální nákup společnosti,“ vysvětluje Kejval. Podílet se bude i na změně obchodní strategie.

Nizozemský Ahrend se stejně jako Techo specializuje na produkci kancelářského nábytku. S ročním obratem 230 milionů eur a patnácti sty zaměstnanci zaujímá pozici evropské trojky.

Ahrend, který má tři výrobní závody, kromě toho českého jsou to dva v Nizozemsku, působí v zemích západní, střední a východní Evropy, ve Spojených státech, Rusku a ve Spojených arabských emirátech. Na trzích Beneluxu drží poloviční podíl. Nyní je ovšem celá skupina v záporných číslech, což kromě jiného přineslo i výměnu managementu a příležitost pro Kejvala.

Techu se oproti tomu daří v posledních letech výborně, přestože český trh s kancelářským nábytkem naprosto utonul v krizi. Loni firma utržila 1,25 miliardy korun a vydělala 30 milionů korun. Letos by měl zisk poskočit o zhruba dvanáct milionů korun výš při podobném obratu.

Autorka je redaktorkou týdeníku Euro