Kellner se chystá na vstup do farmacie, radí mu Nohejl

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, majitele PPF, zlákal farmaceutický byznys. Podle informací deníku E15 již drží licence na výrobu několika léků. Jednou z nich by měl být například lék pomáhající v boji s rakovinou. Vstup do nového odvětví, ve kterém skupina PPF zatím nepůsobí, pro Kellnera připravuje Karel Nohejl, dlouholetý šéf tuzemské pobočky konzultantské firmy McKinsey & Co.

„Personální věci nekomentujeme,“ uvedl šéf komunikace holdingu PPF Milan Tománek na dotaz, zda je Nohejl v PPF zaměstnán. Vyjádřit se odmítl i k tomu, zda PPF plánuje vstoupit do farmaceutického byznysu.

Deník E15 však zjistil, že je Nohejl mezi zaměstnanci skupiny je a má časově omezený kontrakt na devět mesíců. Teprve poté se Kellner rozhodne, zda a jak PPF do nového oboru podnikání vstoupí. „Zatím je vše vedeno mimo strukturu PPF, projektu věnuje hodně času sám Petr Kellner,“ řekl obeznámený zdroj. Kromě licencí chce Kellner investovat i do samotného vývoje léků.

„Objevila se pro mne nyní mimořádná příležitost pokusit se spolu s jedním velkým investorem vybudovat na zelené louce zcela nový typ byznysu. Něco, na co tady už dlouho neměl nikdo dost odvahy a peněz. Něco, co stojí na výsledcích českých vědců. Co to bude, je zatím trochu tajemstvím. Ale doufám, že se nám za pár let zase jednou podaří ukázat světu ČR v tom nejpozitivnějším světle. Že vyděláme nejen peníze, ale přineseme i něco, co vylepší životy statisíců lidí,“ řekl o své další kariéře v srpnu pro server Česká pozice Nohejl.

Karel Nohejl v posledním roce po odchodu z pozice šéfa tuzemské McKinsey, kde působil osmnáct let, odpočíval s rodinou na ostrově Bali. Nyní patří mezi spolupracovníky Petra Kellnera, se kterými tráví šéf PPF nejvíce času.

PPF již jednou v oblasti farmacie působila, před čtyřmi roky byla čtvrtinovým – tedy druhým největším – akcionářem tuzemské farmaceutické jedničky, firmy Zentiva. A pokoušela se odkoupit v ní majoritu. Nakonec však svou nabídku na převzetí firmy stáhla a v roce 2008 uvolnila cestu k jejímu ovládnutí francouzské Sanofi-Aventis.